Foto: Alma Korteweg.

Dalfsenaren zien af bij Alternatieve Elfstedentocht

DALFSEN - Schaatsers van de Stokvisdennen uit Dalfsen schaatsten woensdag de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km. op de Weissensee. Het ijs was ’s nachts wel opgevroren, maar door de zon en temperaturen boven nul, stonden de ploegtenten in de loop van de dag toch weer blank.

Bij de dames was er al snel een drietal vandoor en dat kreeg tot ongeveer de helft van de wedstrijd de tijd om een flinke voorsprong op te bouwen. Vervolgens ontsnapten groepjes en eenlingen uit het peloton, op jacht naar de kopgroep. Uiteindelijk ontstond er een mooie groep van vijftien vrouwen, met daarin Stokvisdennenschaatssters Chantal Hendriks (blauw-rood nr. 31) van Mastermind en Loes Adegeest (oranje-zwart 57) van Smit Consultancy. De derde schaatsster van de Dalfsense club, Pien Keulstra (groen-zwart 36) van A6.nl groot in auto's, moest na 84 km. niet fit de koers verlaten. Inmiddels werd het ijs zachter en wakkerde de wind aan. Duidelijk was te zien hoe de rijdsters de ene kant op het voordeel van wind in de rug hadden, onder andere langs de verzorgingsstraat, om vervolgens de andere kan op de wind weer vol in het gezicht te krijgen. De drie koplopers werden er twee en delfden uiteindelijk het onderspit en ook in de nu nieuwe kopgroep voelden ze de wind. Na een breuk, waarbij Hendriks en Adegeest zichzelf aan de verkeerde kant daarvan terugvonden, vocht Hendriks zich, tegen de wind in en met beide armen los, weer terug, maar moest die inspanning later bekopen. Adegeest ging verder met een groepje van vier, maar toen ook dat nog eens in tweeën brak, sloeg de vermoeidheid toe en kwam het peloton over haar heen. Hendriks haakte hierin nog aan en eindigde als nummer 25, Adegeest gaf een ronde voor het einde, na 189 km, de pijp aan Maarten. De wedstrijd werd uiteindelijk solo gewonnen door Laura van Ramshorst (CENNED) voor Emma Engbers (Mastermind) en Beau Wagemaker (A6.nl groot in auto's), waarmee zowel Hendriks als Keulstra een ploeggenote op het podium hadden.

Pien en Eva

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Bij de mannen reden de beloftenrijders van Team Stouwdam in het begin van de wedstrijd weer verrassend goed mee met de A-rijders. Stokvisdenner Mart Nijhoff kwam met 105 km tot over de helft, een mooie afstand om volgende jaren op door te bouwen. Frank Vreugdenhil kwam hier voor de tweede keer op rij als eerste over de streep, gevolgd door Crispijn Ariëns en Jordy Harink.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency