- Algemeen
- 20 oktober 2021
- Door Redactie
Dalfsenaar loopt The Climate Miles van Urgenda
DALFSEN - REGIO – Dalfsenaar Jan Meijerink (72) heeft al heel wat wandelkilometers in de benen. Zoals pelgrimsreizen naar Rome, Santiago de Compostella, Trondheim en St. Petersburg (hij is gekomen tot de Russische grens en wil het vervolg nog doen).
Deze keer loopt Meijerink mee met een bijzondere tocht: The Climate Miles 2021 van Urgenda. Deze wandeltocht is twee weken geleden van start gegaan bij de Eemshaven in Groningen en de deelnemers lopen helemaal door naar Glasgow in Engeland. Daar komen ze aan op vrijdag 29 oktober. Van zondag 31 oktober t/m 10 november is de Klimaatconferentie van Glasgow 2020 (COP26), een conferentie van de Verenigde Naties. De tocht The Climate Miles stond gepland voor vorig jaar, maar kon toen niet doorgaan vanwege corona. “In het voorjaar hebben we de knoop doorgehakt om in oktober te starten,” zegt Marjan Minnesma (1966), directeur van de stichting Urgenda. Via de in 2007 mede door haar opgerichte stichting Urgenda werd ze in Nederland bekend door haar initiatieven voor een versnelde transitie naar een energieneutrale samenleving. Buiten Nederland kreeg ze enige bekendheid door het succesvolle proces in 2015 tegen de Nederlandse staat waarin een actiever klimaat- en energiebeleid werd geëist.
Duurzame projecten
Afgelopen woensdag – op de zevende wandeldag en 170 kilometer onderweg - pauzeerde de groep wandelaars even in Rouveen, bij vakantieboerderij Reezicht. Ze kwamen aan in de stromende regen, maar daar klaagden de deelnemers niet over. Toen de koffie op was, scheen de zon weer en gingen ze welgemoed weer op pad, naar Zwolle. “Ik las in de krant over The Climate Miles,” zegt deelnemer Meijerink, “en ik heb me aangemeld voor de hele tocht met aankomst in Glasgow op 29 oktober.” Normaal loopt Meijerink zijn tochten meestal alleen, maar nu dus met een groep mensen. Dat bevalt hem goed, hij vindt het is prettig om contact en gesprekken te hebben met andere mensen. Maar wie in stilte wil lopen, krijgt daar ook alle ruimte voor. “Het mooie is dat op de route aandacht is voor duurzame projecten. We bekijken de projecten of krijgen tijdens de stops informatie van deskundigen.” Meijerink overnacht meestal bij logeeradressen van Vrienden op de Fiets. Zeventien deelnemers lopen de hele tocht naar Glasgow en 45 mensen gaan de oversteek maken. Iedere dag schuiven er weer nieuwe mensen aan die een of meerdere dagen meelopen. Iedere dag begint de tocht vanaf een station, zodat deelnemers gemakkelijk aan kunnen schuiven.
Oplossingen
“Teamleden hebben in de zomer alle routes al voorgelopen en gekeken waar onderweg gepauzeerd kan worden,” aldus Minnesma. “De routes moeten onder de 30 kilometer blijven, gemiddeld zijn ze zo rond de 25 kilometer.” Tussendoor zijn er excursies of sprekers, woensdag sprak Minnesma bijvoorbeeld met Ed Nijpels over klimaatpolitiek. “We streven wel naar een mix van problemen en van oplossingen,” zegt de klimaatactivist, “anders wordt het allemaal wel erg somber.” Ze is onder de indruk van het Alfa College in Hoogeveen, dat de laatste jaren ingrijpend is verbouwd, duurzaam én circulair. De school werkt met het ‘madaster’, een kadaster voor materialen. In dit online platform worden gebouwen geregistreerd inclusief de materialen en producten die zich er in bevinden. Dat maakt hergebruik eenvoudiger en ieder gebouw wordt zo een depot van materialen. Het ziekenhuis in Meppel was eveneens een inspiratiebron: het enige geheel elektrische ziekenhuis in de wereld. Het heeft geen gasaansluiting meer, maar wel zonnecellen op het dak en warmtekrachtinstallaties.
Opwarming van de aarde
Urgenda vindt deze editie COP26 cruciaal, omdat de doelen en acties drastisch bijgesteld moeten worden om de opwarming op aarde onder de 1,5 – 2 graden te houden. “We moeten versnellen. Zes jaar geleden liepen we naar Parijs,” zegt Minnesma. “Daar zijn afspraken gemaakt, maar sindsdien is er alleen maar meer uitgestoten.” Maar ze trekt zich op aan alle positieve initiatieven, zoals aan de Straatboer uit Zwolle, die versteende bedrijventerreinen en openbare pleinen in binnensteden vergroent. Welgemoed wandelt ze weer verder, richting Zwolle.
Wie ook (een dag) mee wil wandelen voor het klimaat, kan zich nog aanmelden via www.theclimatemiles.nl

Delen: