Foto: Archieffoto Trefkoele+

Dalfsen zet in op gelijke behandeling van Kulturhusen

DALFSEN – De gemeente Dalfsen is van plan meer lijn te brengen in hoe ze omgaat met de Kulturhusen in de dorpen Dalfsen (Trefkoele+), Hoonhorst (Kappers), Lemelerveld (De Mozaïek) , Nieuwleusen (De Spil) en Oudleusen (De Wiekelaar). Het is daarbij volgens verantwoordelijk wethouder Jan Uitslag belangrijk dat alle kernen in de gemeente zich gelijk behandeld voelen.

Onder het motto dat de vijf Kulturhusen zorgen voor ´reuring in de kernen´ gaat de gemeente met de Kulturhusbesturen afspraken maken over de samenwerking.  Het gaat niet alleen om het gebouw zelf maar ook om de activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Dit moet helderheid opleveren over de relatie met de gemeente, het eigendom van de gebouwen (inclusief beheer en onderhoud), de exploitatie en de subsidiëring.

Verschillen

De bouw van de Kulturhusen in de vijf kernen is steeds op een andere manier gefinancierd. Ook de gemeentelijke subsidieverlening is op dit moment per Kulturhus verschillend. Dit geeft bij een aantal Kulturhusen een gevoel van oneerlijke behandeling. De historische gegroeide verschillen zijn volgens de gemeente niet meer goed uit te leggen. Dit zorgt voor onduidelijkheid en leidt soms tot onrust en ontevredenheid. Daar wil de gemeente een eind aan maken door in het vervolg beter uit te leggen waarop de subsidie is gebaseerd. Dalfsen gaat op zoek naar eerlijke criteria voor de subsidieverlening zodat alle Kulturhusen een gelijke uitgangssituatie krijgen in de relatie met de gemeente.

De raadscommissie bespreekt de kadernota ‘Reuring in de Kernen’ op maandag 6 maart. Dan komt ook het voorstel aan de orde voor de herinrichting van Kulturhus Trefkoele+.

Herinrichting Trefkoele+

Trefkoele+ is van plan het gebouw aan te passen. Concreet gaat het om het verplaatsen van de activiteitenruimte van de ouderensoos naar beneden en de kantoren van de benedenverdieping naar boven. Dit leidt tot een veiliger situatie bij calamiteiten en evacuatie. Directe aanleiding daarvoor is het brandalarm dat eind oktober onverwachts afging in Trefkoele+. De evacuatie van de ouderensoos (op de 1e verdieping) verliep te langzaam, waardoor het bestuur van Trefkoele+ (opnieuw) bij de gemeente aan de bel trok.

Ook wil het Trefkoele-bestuur de toegang van het gebouw en zichtbaarheid van de activiteiten verbeteren. Het plan is om het Infopunt (inclusief het Infopunt Digitale Overheid) naar de entree te verplaatsen en twee spreekkamers te maken om de privacy van gesprekken te waarborgen. Daarnaast werkt het bestuur aan verduurzaming van het gebouw. Trefkoele+ is nu toegankelijk via twee schuifdeuren, waardoor veel warmteverlies plaatsvindt. De schuifdeuren worden vervangen door een automatische draaideur (tourniquetdeur). Hierdoor wordt de entree meer open en toegankelijk.

Waardevol

Wethouder Jan Uitslag legt het belang van de herinrichting van Trefkoele+ uit. “Het Kulturhus is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en het levert een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijk, cultureel en sportief klimaat van en voor onze inwoners. Daarbij is het een belangrijke ingang van de gemeente. Inwoners kunnen er namelijk terecht met vragen over de gemeente en andere organisaties. Met de voorgenomen aanpassingen voldoet Trefkoele+ beter aan de vragen die we als gemeente aan hen stellen, zowel op het gebied van ontmoeting, preventie als betaalbare exploitatie."

De totale kosten van de voorgestelde herinrichting bedragen ongeveer € 300.000. De subsidie van de gemeente is maximaal € 188.100. Als de gemeenteraad in maart akkoord gaat, dan is de verwachting dat de werkzaamheden in de zomer van 2023 plaatsvinden.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency