Dalfsen schaft hondenbelasting af bij vaststelling Perspectiefnota

DALFSEN - Hondenliefhebbers in de gemeente Dalfsen hoeven vanaf nieuwjaarsdag geen belasting meer te betalen voor hun viervoeters. Bij de vaststelling van de Perspectiefnota 2023-2026 besloot de Dalfser gemeenteraad donderdagavond om de hondenbelasting per 1 januari 2023 af te schaffen.

Gerrit Jan Veldhuis (VVD) diende het voorstel in namens de fracties van CDA, PvdA en D66. Daarbij gaf hij aan dat een hond een bijdrage kan leveren aan meer beweging en ontspanning. Verder is het uitlaten van honden goed voor de sociale contacten. Ook is er sprake van ongelijkheid in belasting voor hondenbezitters en bezitters van andere huisdieren. De ChristenUnie schaarde zich als vijfde partij achter het voorstel en zo ging een ruime meerderheid akkoord met de afschaffing. Door het schrappen van de belasting mist de gemeente jaarlijks ruim 145.000 euro aan inkomsten. Daarvoor is financiële ruimte binnen de gemeentelijke begroting. Die ziet er door de vele meevallers voor de komende jaren positief uit.

De fractie van Gemeentebelangen stemde tegen de afschaffing. Volgens woordvoerder Wim van Lenthe is het beter te wachten op voorstellen van de rijksoverheid. Eerder had wethouder Ruud van Leeuwen de gemeenteraad al afgeraden om de ‘blaftaks’ af te schaffen. De wethouder verwees naar het overleg met het rijk over nieuwe vormen van belastinginningen door gemeenten. Dat overleg gaat nog wel één of twee jaar duren. Het is volgens Van Leeuwen niet verstandig vooruit te lopen op een akkoord daarover.

Dalfsen is nu de laatste gemeente in het Vechtdal die de hondenbelasting schrapt. Ommen schafte de belasting in 2020 af en Hardenberg nam deze week een besluit om de ‘blaftaks’ niet meer te heffen.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency