Dalfsen krijgt coronafonds van 1 miljoen euro

DALFSEN - De meerderheid van de raad van Dalfsen stemde voor het instellen van een corona-noodfonds, maandag bij de raadsvergadering. Maar over de bestedingsdoelen waren de fracties het oneens.

Met een noodfonds van 1 miljoen euro wil het college maatschappelijke organisaties en instanties voorthelpen, die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Zoals bijvoorbeeld sportverenigingen, zorgboerderijen en zangverenigingen. Maar ook tekorten van de gemeente zelf kunnen ermee worden verholpen. Met dat laatste zijn de kleinere partijen ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 het volstrekt oneens.

“Het fonds moet niet gebruikt worden voor tegenvallende gemeentelijke inkomsten,” zegt Ben Schrijver van D66. “U ligt niet aan de achterste tepel, u heeft een goed gevulde trog voor het spaarvarken.” Tijdens de commissievergadering een week eerder zegde Van Leeuwen toe dat de gemeente zelf wel achteraan zal sluiten voor geld uit het fonds.
De ChristenUnie heeft daarnaast ook moeite met het feit dat het college de besluiten zal nemen over wie bijdragen krijgt uit het fonds, naar voorstellen van de eenheidsmanagers. Alleen twijfelgevallen krijgt de raad voorgelegd. Wethouder Ruud van Leeuwen wil snel kunnen handelen en niet eerst moeten wachten op een raadsvergadering bij het bieden van hulp. “Dan kan het te laat zijn,” aldus Van Leeuwen. Luco Nijkamp verwacht dat de raad zo alleen achteraf kan constateren dat een bijdrage onterecht is verleend. “Ik ben verbaasd over het weinig kritisch vermogen van CDA en Gemeentebelangen, die de uitgave van zo’n groot bedrag zo weinig kritisch benaderen,” aldus Nijkamp. “Een miljoen euro beschikbaar stellen en geen idee hebben van de criteria!” Maar Betsy Ramerman van het CDA heeft er wel vertrouwen in, al wil ze wel kritisch volgen. Jos Ramaker van Gemeentebelangen benadrukt nog dat het budget niet op hoeft.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency