Dalfsen controleert bedrijven samen met omgevingsdienst en politie

DALFSEN - Gemeente Dalfsen, omgevingsdienst IJsselland en politie controleerden donderdag enkele bedrijven in de gemeente Dalfsen. Deze controles maken deel uit van een groter project, waarbij verschillende gemeenten en het RIEC (Regionale Informatie- en Expertise Centra) Oost-Nederland meer zicht willen krijgen op wat er speelt binnen de gemeente. Met als doel de leefbaarheid en veiligheid te verhogen en ondermijnende criminaliteit te voorkomen.

Burgemeester Erica van Lente: “Door de gehouden controles hebben we een completer en beter beeld gekregen van de bedrijven(terreinen) in Nieuwleusen en Dalfsen. Daarnaast informeerden we ondernemers over veiligheid en leefbaarheid. We willen ervoor zorgen dat zij weten waar ze op moeten letten om ondermijnende criminaliteit te voorkomen.” Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ondermijning. “Daarover zijn we tijdens de controles met ondernemers in gesprek gegaan”, vervolgt burgemeester Van Lente. “Ik wil daarbij extra benadrukken dat het niet betekent dat bedrijven die we controleren verdacht worden van ondermijnende criminaliteit”. Afgelopen maart waren er ook integrale bedrijvencontroles en in de toekomst gaan er vaker dergelijke controles plaatsvinden bij bedrijven binnen de gemeente.

Gezamenlijke aanpak

In deze controles werken verschillende partijen samen. De bevoegdheden van de verschillende overheidsdiensten vullen elkaar aan. Daardoor kunnen locaties grondiger gecontroleerd worden. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op vergunningen, op naleving van milieuregels, op gebruik van panden enzovoort. Aan de hand van de informatie die tijdens de controles verzameld worden, wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.

Meld (vermoedens van) illegale activiteiten

Een effectieve aanpak van georganiseerde criminaliteit vraagt om een georganiseerde overheid die alle middelen en instrumenten inzet die ze tot haar beschikking heeft. Ook inwoners en ondernemers kunnen een bijdrage leveren. Ziet, hoort of ruikt u onraad? Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Meld het altijd! Bel 112 als er direct politie moet komen en 0900-8844 als er geen spoed is, maar u wel de politie wilt spreken. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.

Meer informatie over ondermijnende criminaliteit staat op: www.dalfsen.nl/ondermijning

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency