Foto: Marcel van Saltbommel, archieffoto.

Dalfsen compenseert hogere energielasten van inwoners

DALFSEN - Gemeente Dalfsen stelt geld beschikbaar voor inwoners die in de knel komen door de hogere energielasten. De huishoudens kunnen een bijdrage van 50 euro per maand ontvangen of er wordt maatwerk toegepast bij hogere energielasten

De hogere prijzen voor energie kunnen voor problemen zorgen, vooral bij mensen met een laag inkomen. Daarom biedt het college van B&W deze regeling in de vorm van een financiële compensatie aan. Het wordt al in 2021 ingevoerd vanwege de naderende winterperiode en de hogere energielasten.

Financiële bijdrage

Inwoners moeten wel op de één of andere manier laten zien dat zij te maken hebben met hogere lasten. Er wordt een inkomensgrens gehanteerd van 2.000 euro per maand. Wethouder Uitslag: “We hebben deze inkomensgrens genomen om een grote groep mensen te bereiken. Mocht het zo zijn dat iemand een hoger inkomen heeft, maar toch een probleem heeft om zijn of haar energierekening te kunnen betalen, kijken we of we maatwerk kunnen bieden.”

Ingang regeling

De compensatie geldt met terugwerkende kracht van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022. In januari 2022 komt er een regeling voor dat jaar. Dit heeft te maken met de landelijke regeling waarbij een korting op de energiebelasting wordt ingesteld. Deze en mogelijk andere maatregelen van het kabinet wil het college meenemen in de regeling voor 2022. Maar op de landelijke regeling wil het college niet wachten. “Een fikse verhoging van de energierekening kan voor problemen zorgen. Bovendien is de winter in aantocht, wat betekent dat mensen bijvoorbeeld vaker de verwarming aan doen. We weten uit ervaring dat voor veel gezinnen december sowieso een financieel spannende maand is”, aldus wethouder Uitslag. “Mensen die in de knel komen willen we dus zo snel mogelijk helpen. Daarom bieden we zonder al te veel moeilijke berekeningen en kanttekeningen mensen nu al de mogelijkheid een aanvraag te doen voor een financiële tegemoetkoming.”

Energiebesparing

Naast een financiële bijdrage krijgen mensen ook advies over energiebesparende maatregelen. Een energiecoach komt langs voor advies en maakt een overzicht van eenvoudige, duurzame verbeteringen aan de woning. Ook helpt deze coach met een aanvraag voor eventueel andere financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Een klusteam helpt mee met de kluslijst, zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie of energiezuinige lampen. De actie wordt georganiseerd door Dorpen van Morgen, gemeente Dalfsen en vrijwilligers van GKv Het Kruispunt Dalfsen.

Aanvraag doen

Wethouder Jan Uitslag doet de volgende oproep: “Ik nodig inwoners die te maken hebben met hogere energielasten van harte uit om een aanvraag te doen. En twijfel vooral niet om contact met ons op te nemen als je hier vragen over hebt!”. Inwoners kunnen een aanvraag doen via de website www.dalfsen.nl/hoge-energielasten. Er is ook een papieren aanvraagformulier. Hiervoor kan men de gemeente Dalfsen bellen.

Meer informatie

Wilt u een aanvraag doen of wilt u graag meer informatie? Kijk dan op www.dalfsen.nl/compensatieenergielasten of neem contact op met het SamenDoen-loket via 14 0529.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency