Foto: Archieffoto jaarlijkse uitvoering muziekvereniging Crescendo-Excelsior. Foto Marcel van Saltbommel.

Crescendo-Excelsior is op zoek naar tijdloos talent

NIEUWLEUSEN - Het is al vaker bewezen en beschreven. Muziek maken is goed voor het brein. Meerdere onderzoeken onderstrepen het belang van muziek maken in combinatie met fit houden van het brein. Dat kan muziekvereniging Crescendo-Excelsior zich best voorstellen: “Van samen muziek maken wordt je blij!”

De vereniging kent vele trouwe leden en op de jaarlijkse uitvoering gaat er geen jaar voorbij dat er geen jubilarissen worden gehuldigd. Dat zegt wat over het enthousiasme van de leden…….ze blijven allemaal lang lid. Sommigen zelfs hun hele leven. De vereniging wil niet alleen investeren in de jongere generatie. Ze vindt het net zo belangrijk dat er ook voor volwassenen wordt gekeken naar culturele invulling buiten het werkende leven of daarna bij pensionering. “Hoe kun je dat nou beter doen dan met muziek maken?”, zo vraagt de vereniging zich af.  

Gezond

Het leren bespelen van een instrument gaat natuurlijk niet vanzelf. Vooral een instrument leren bespelen wanneer je dat nog nooit hebt gedaan, dat klinkt veel te moeilijk. Maar juist dat, het iets doen wat je nog nooit hebt gedaan, zorgt ervoor dat de hersenen zich blijven ontwikkelen. Dat is, zeker op oudere leeftijd, ontzettend gezond.  Bij het bespelen van een instrument heb je een motorische actie (het bespelen zelf), een visuele actie (omdat je noten leest) en een auditieve input (omdat je muziek hoort).

Verrijking

“Een enorme verrijking voor het brein”, noemde neuropsycholoog Erik Scherder het in een van zijn colleges over muziek en ons brein. Hij vertelt daarin ook dat zelf musiceren bijdraagt aan het empathisch vermogen. Dat heeft te maken met de verbinding tussen verschillende delen van de hersenen voor en achter die worden aangesproken bij het spelen. Het luisteren naar muziek doet een beroep op emotie en zorgt voor ontspanning, verlaging van bloeddruk en vermindering van stress. En bij het zelf musiceren komen daar nog verbindingen bij in de gebieden die betrokken zijn bij motoriek en luisteren.

Uitdagingen

Op het conservatorium in Groningen hebben ze een studie gemaakt van muziekles voor senioren. Evert Bisschop Boele, lector kunsteducatie en bijzonder hoogleraar, was daar vanaf het begin bij betrokken. “Veel ouderen willen wel graag een instrument leren spelen, maar doen dat niet. Nog steeds heerst de mythe dat je op jonge leeftijd moet beginnen omdat het anders niets meer wat wordt. Terwijl het juist zo veel oplevert, zoals nieuwe contacten, nieuwe uitdagingen en gevoel van eigenwaarde: je leert iets wat je nog niet kan. Ook hoor ik van mensen dat ze het fijn vinden dat het de week structureert. Ze hebben een reden om een dag in te richten met het studeren en ze werken iedere week naar een les toe”.

Tijdloos talent

Het project: “Crescendo-Excelsior op zoek naar tijdloos talent” zorgt voor een goed begin van 2024. Omdat ze samen muziek maken het mooiste vinden wat er is, en omdat ze graag iedereen op een laagdrempelige manier kennis willen laten maken met het bespelen van een instrument, wil de vereniging een project opstarten speciaal voor volwassenen. Dit kunnen mensen zijn die nog nooit een instrument bespeeld hebben, maar ook herintreders zijn van harte welkom.

Opgave

Vanaf maandag 5 februari 2024 start het 10-weken durend project. De lessen worden gegeven in verenigingsgebouw De Bombardon aan de Burg. Backxlaan 181 in Nieuwleusen van 18:00 tot 19:00 uur. In deze weken leren de deelnemers hun favoriete instrument bespelen. De lessen vinden in groepsvorm plaats en zijn geheel gratis. Opgave is wel noodzakelijk. Dat kan door een mailtje te sturen naar: [email protected] of door te bellen met bestuurslid Herma Hartkamp op tel: 06-51599734. Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun je eveneens contact opnemen via bovenstaande gegevens.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency