Foto: Vlnr. burgemeesters Erica van Lente, Jos Wienen, Liesbeth Spies en Henri Lenferink. (c) Anna van Kooij / HUMAN

Burgemeester Erica van Lente zondag in TV-programma

DALFSEN - Burgemeester Erica van Lente is zondag te gast in het programma ‘De Publieke Tribune’ op televisie. Dat wordt zondag om 23.00 uur uitgezonden bij NPO2 en NPO Start. Zij spreekt in deze aflevering met collega-burgemeesters over de dilemma’s van hun vak.

De aflevering van De Publieke Tribune heet: Wanneer straf je, wanneer zorg je? Burgemeesters zijn in de coronacrisis uitgegroeid tot misschien wel de belangrijkste bestuurders. Ze moeten dicht bij het volk staan, maar óók boven de partijen. Ze zijn de sleutelfiguren van elke stad, van elk dorp en in crisistijd verwachten we veel van ze. Ze moeten zorgzaam zijn voor alle burgers, maar ook hard optreden zodat wij rustig kunnen slapen. In de slotaflevering van dit seizoen van De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met zes burgervaders en burgermoeders, over de dilemma’s van hun vak.

De burgemeesters:

Jos Wienen (CDA) is burgemeester van Haarlem. Na ernstige bedreigingen woonde hij lange tijd in een safehouse en werd zwaar beveiligd. Op de dag van de avondklokrellen vorige maand nam hij afscheid van zijn vader die overleed aan corona; in De Publieke Tribune vertelt hij hoe hij persoonlijk verdriet én hoogopgelopen emoties in zijn stad moest combineren: “Mensen willen weten of je wel in charge bent.”

Liesbeth Spies (CDA) is burgemeester van Alphen aan den Rijn, haar eigen geboortestad. Ze maakt zich zorgen over de tweedeling in de samenleving en wil een balans in taken voor burgemeesters: ”We zijn een duizend-dingen-doekje geworden.” Maar als oud-minister is ze ook onder de indruk van wat het vak haar brengt: “Ik had nooit gedacht dat je in tijden van groot verdriet zo dicht bij mensen gewenst bent.”

Henri Lenferink (PvdA) is de langstzittende burgemeester binnen één gemeente: al achttien jaar is hij burgemeester van Leiden. In de Publieke Tribune vertelt hij over de magie van het vak. En waarom hij óók de burgemeester wil zijn van een veroordeelde pedoseksueel, ondanks hevige protesten: “Als je mensen uit de samenleving verstoot is dat veel gevaarlijker.”

Erica van Lente (PvdA) is burgemeester van Dalfsen. Als burgemeester van Bedum zag ze van nabij ‘een crisis in slow motion’ door de gevolgen van gaswinning daar. In haar achterbak liggen altijd laarzen, want gesprekken met boeren in haar regio vindt ze essentieel: “We zijn psychiater, rechter, sheriff en opbouwwerker tegelijkertijd.”

Pieter Broertjes (PvdA) is bijna tien jaar burgemeester van Hilversum en draagt onder andere zorg voor de veiligheid van het kwetsbare Media Park. Als voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant is hij een kritische burgemeester. In De Publieke Tribune vertelt hij hoe hij het lang niet altijd eens is met het kabinetsbeleid: "We zijn het afgelopen jaar vooral handhavers, daar heb ik wel moeite mee.”

Paul Depla (PvdA) is burgemeester van Breda en heeft daar veel te maken met drugscriminaliteit en ondermijning. Hij is voor hard optreden en begrenzen: “Maar tegelijkertijd moeten we ons afvragen: hoe verbind je je met de groep die zich steeds minder lijkt te herkennen in hetgeen wij in die stadhuizen met elkaar aan het doen zijn?"

Gedragswetenschapper Tom Postmes luistert mee en vat samen wat een burgemeestersrol zo complex maakt.

Over De Publieke Tribune

Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in De Publieke Tribune van HUMAN nemen burgers juist het woord. Mensen voor wie maatschappelijke spanningen de orde van de dag bepalen vertellen over hun persoonlijke ervaringen. Op grond daarvan bevragen zij bestuurders, in de hoop hen aan het denken te zetten over de mogelijkheden voor een beleid dat zich meer plooit naar hun weerbarstige werkelijkheid. Aan Coen Verbraak de taak ministers, staatssecretarissen en beleidsmakers te confronteren met de dagelijkse realiteit van ervaringsdeskundigen. Niet voor een klassiek debat, geen zwart-wit discussies. Maar om tot een echt gesprek te komen, tot waardevolle inzichten en - wie weet - oplossingen.

Het is de slotaflevering van De Publieke Tribune van dit seizoen, Burgemeesters in crisistijd. Zondag 28 februari om 23.00 uur bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start. Meer informatie: human.nl/depublieketribune

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency