Foto: mede-initiatiefnemers Evert en Frieda Schuurman.

Bouw Natuurboerderij BalkInn van start in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - BalkInn krijgt een heuse Mien Ruys bloementuin cadeau op het terrein van de Natuurboerderij

Met het onthullen van een bouwbord, gaven Evert en Frieda Schuurman zaterdagmorgen het feestelijke startsein voor de bouw van Natuurboerderij BalkInn in Nieuwleusen. “Hier staan een paar gelukkige mensen,” zei Schuurman in zijn toespraak. “We hebben donkere wolken gehad, maar nu is er groen licht.”

Buro Mien Ruys

Buurtbewoner Jan Struik kwam met verrassend nieuws dat een oud-inwoonster van Nieuwleusen het tuinontwerp wil maken voor het terrein van de Natuurboerderij. Anet Scholma, tuin- en landschapsarchitect van Buro Mien Ruys uit Amsterdam, wil kosteloos haar medewerking hieraan verlenen.

Na ruim vier jaar werk achter de schermen, staan voor de Stichting Natuurboerderij BalkInn de seinen op groen. De bouwwerkzaamheden van de gebouwtjes zijn van start gegaan, net als de verdere inrichting van het stuk grond op de hoek van het Westerveen en de Bosmansweg.

Foto's: het bestuur van Balk-Inn. Andries Bos ontbreekt op de foto. D
De feestelijke opening.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

“Eind 2017 zaten de initiatiefnemers bij Nieuwleusen Synergie om het plan toe te lichten”, zegt Jan van der Hoek, voorzitter van de stichting. “Er zijn daarna stevige stappen gezet.” De bestemmingsplanwijziging was de grootste hobbel en duurde wel anderhalf jaar. Maar afgelopen zomer kwam er positief bericht van de gemeente en kon de stichting verder met de voorbereidingen. De omgevingsvergunning die ter inzage lag, heeft geen bezwaren opgeleverd, dus nu kan de stichting echt aan het bouwen. Al is het financiële plaatje nog niet rond, er zijn wel al diverse toezeggingen gedaan en er lopen nog aanvragen bij instanties. Leader heeften de initiatiefnemers hopen op nog meer giften van bedrijven en particulieren, nu de bouw is begonnen. De stichting heeft de ANBI-status verkregen.

Vrijwilligers

Het werk wordt voor het overgrote deel uitgevoerd door vrijwilligers, inmiddels zo’n 40, maar daar kunnen er nog meer bij. Ook al omdat er vier verschillende gebouwtjes komen: de vrijwilligers hoeven elkaar niet in de weg te lopen. En van hen hangt het dan ook af wanneer de einddatum zal zijn. De projectleider is oud-aannemer Henk Snijder. Mede-initiatiefnemer Evert Schuurman zei wel dat het bouwbord voor 1½ jaar is gehuurd en dat hij hoopt dat het project tegen die tijd is voltooid.
Vorige maand al ging de schop de grond in voor uitbreiding van de Dorpsboomgaard. De voortgang van dit opvallende flora- en faunaproject is te volgen op www.balkinn.nl              

                 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency