Foto: windmolens, foto uit het archief

Bewoners Dalfserveld-West: meer tijd en geld nodig

DALFSEN - De bewoners van Dalfserveld-West hebben meer tijd en geld nodig voor hun zoektocht naar ruimte voor opwek van grootschalige duurzame energie.

Ze vragen om meer tijd en geld om onderzoeken af te maken en meer concrete scenario’s uit te werken, zodat de haalbaarheid meer concreet wordt getoetst. Ze hebben de suggesties daarvoor geschreven in een gezamenlijke brief aan het college en de raad.

Zoekgebied

In december 2021 nam de gemeenteraad het besluit om Dalfserveld-West aan te wijzen als zoekgebied voor grootschalige duurzame energieproductie. Een proces van twee jaar volgde, waarin de betrokken bewoners van het gebied intensief onderzoek hebben gedaan naar de haalbaarheid van het plaatsen van windmolens in het gebied en, met name, de gevolgen voor de leefbaarheid aldaar.

Als rode draad door het proces stonden zeggenschap en waarden centraal. Vanaf het begin van het proces waren de bewoners geen voorstander van het plaatsen van windmolens in hun gebied. Maar zij realiseerden zich ook dat gemeente Dalfsen haar doelstellingen omtrent de energietransitie moet halen. De gemeente zette het gebied voor de duur van dit gebiedsproces op slot voor aanvragen van commerciële partijen. Hiermee werd het risico dat andere partijen projecten voor duurzame energie in het gebied zouden opzetten uitgesloten en ontstond de mogelijkheid om zonder druk van buitenaf onderzoek te doen naar maximaal lokaal eigendom. Met dit laatste ondervinden de bewoners niet alleen de lasten, maar kunnen zij ook van de verdiensten profiteren.

Gebiedsproces 


In het gebiedsproces hebben verschillende werkgroepen onderzoek gedaan naar gezondheid, leefbaarheid, financiën en de landbouwopgave. Door middel van keukentafelgesprekken, bewonersavonden, onderzoeken, werkgroep bijeenkomsten en een enquête, lieten de bewoners hun stem klinken. Voorlopig is hieruit gebleken dat er geen overtuigende meerderheid die denkt dat grootschalige opwekking technisch en/of financieel mogelijk is in Dalfserveld-West. Er volgde een intensief eindgesprek met de betrokken bewoners, waarin zij gezamenlijk hun wensen richting de gemeente hebben geformuleerd. Diverse scenario’s passeerden de revue en de groep bleek 50/50 verdeeld. Hoewel er veel inzichten zijn verkregen over de gevolgen in het gebied, is het de groep niet duidelijk welk scenario grote kans van slagen heeft en wat de gevolgen zijn van de te maken keuzes.

Zoektocht voortzetten

Daarom verzoeken de inwoners de gemeente om een voortzetting van de zoektocht naar energie opwekscenario’s, om tot een betrouwbare uitkomst te komen. Deze vervolgonderzoeken moeten concreet inzichtelijk maken hoeveel windmolens er technisch haalbaar zijn in het gebied en waar ze dan precies komen te staan, welke grondeigenaren er direct betrokken worden, of het financieel rendabel is en welke gevolgen het heeft voor de leefbaarheid in het gebied.
Afhankelijk van de reactie op de brief, pakken de bewoners opnieuw de handschoen op om te zoeken naar een haalbare en realistische uitkomst.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency