Foto: medewerkers van TOP Vechtdal bij het vissertje aan de vijver.

Beweegroute Polhaar-Oost in Dalfsen is (bijna) klaar

DALFSEN - Eén speeltoestel ontbreekt nog, maar verder is de nieuwe beweeg- en beleefroute bijna afgerond in de wijk Polhaar-Oost in Dalfsen. Onlangs plaatsten de medewerkers van TOP Vechtdal talentontwikkeling Philadelphia de nieuwe houten figuren aan de route. Die houten figuren hebben ze zelf gemaakt, met hout van de gemeente Dalfsen, van elders in de gemeente gekapte bomen.

Janneke Dijkhof is lid van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen en één van de initiatiefnemers van de beweegroute. De werkgroep Bewust Wonen van de duurzaamheidsvereniging ging eerst aan de slag met energiebesparende maatregelen en een buurtboomgaard in de wijk. “Ik vroeg me af, kunnen we ook wat doen met de groenstroken in de wijk,” zegt Janneke. Op diverse plaatsen had ze inspiratie opgedaan, zoals op Texel en in het bos van IJhorst. “Wij wilden graag dat er op de 1,6 km. in de wijk wat meer te beleven valt. Duurzaam, veilig en dat meer gaat leven wat er groeit en bloeit.”

Projectgroep

Met twee bewoners uit de wijk, iemand van Plaatselijk Belang dorp Dalfsen en twee anderen vormden ze een projectgroep en organiseerden een avond voor de wijk in school De Spiegel. Rond de 40 mensen kwamen daar op af en samen bedachten ze allerlei ideeën die leuk zouden zijn voor de wijk. Er werden diverse fondsen geworven en de gemeente Dalfsen droeg een steentje bij. Later werd er nog een tweede avond georganiseerd en ging men over tot het bestellen van de speeltoestellen. “Studenten van het Zone-college voor groen onderwijs hebben als stageproject de vijver en groenstroken aangepakt,” zegt Janneke. “Bijna twee jaar geleden werd er al een insectenhotel geplaatst, gemaakt door de deelnemers van Landjuweel De Hoeven. Wijkbewoners pootten biologische bloembollen. Door corona heeft het hele project wel vertraging opgelopen, maar vorige week zaterdag konden de meeste speeltoestellen dan toch worden geplaatst.” Er was een bepaalde druk, want de groep kreeg geld van de gemeentelijke Kansenpot en dat moet voor een bepaalde datum zijn besteed.

Foto's: een houten figuur onderweg en een insectenhotel

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Blotevoetenpad

De projectgroep hoopt nog een blotevoetenpad te kunnen realiseren, maar het is nog niet zeker of dat lukt. Verder wil de werkgroep nog educatief materiaal ontwikkelen voor rond de vijver. Wellicht gebeurt dat in samenwerking met Natuurboerderij De Lindenhoeve, die ook educatief materiaal in bezit heeft. Nu Groen Gebogen hun vergaderruimte in De Lindehoeve heeft sinds het Gruthuuske is afgebroken, zijn de lijntjes nog korter.Dijkhof is enthousiast over de lokale en sociale samenwerking en hoopt dat jong en oud van beweeg- en beleefroute zal genieten. Of soortgelijke projecten ook in andere wijken worden voortgezet, is nu nog niet bekend.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency