Foto: Bertus Grotenhuis met zijn boek.

Bertus Grotenhuis schrijft boek over busavonturen

OUDLEUSEN - Oud-schooldirecteur Bertus Grotenhuis uit Oudleusen heeft een boek geschreven over zijn belevenissen als buschauffeur.

Oud-schooldirecteur Bertus Grotenhuis uit Oudleusen ging na zijn pensionering een nieuw avontuur aan. Hij werd buschauffeur bij Touringcarbedrijf South West Tours in Dalfsen. Nu heeft hij een boek geschreven over zijn belevenissen: ‘Hé bussjeffeur….’ met als ondertitel: ‘De chauffeur vertelt.’

Vrolijke mensen

“Ik ben al acht jaar bij de bus,” zegt Grotenhuis, “en ik heb altijd te maken met vrolijke mensen. De jongeren in de discobus gaan uit en zijn vrolijk, net als de mensen die op reis gaan en die ik van en naar een verzamelpunt breng.” Na een rit schrijft Grotenhuis altijd grappige anekdotes op. Dat deed hij ook al als schooldirecteur, met het plan daar eens iets mee te gaan doen. Een jaar of wat geleden volgde de buschauffeur een schrijfworkshop bij Janko Ekkel uit Lutten. Dat zette hem wel op weg, maar zonder stok achter de deur is toch lastig om een boek af te ronden.

Avonturen

Bertus vertelt aanstekelijk over zijn avonturen op de bus, er gebeurt altijd wel wat. Bijvoorbeeld jongeren die een pony mee wilden nemen in de bus, wat een collega van hem laatst overkwam na de Zuidlaardermarkt. “Hoe ga je met mensen om,” zegt Grotenhuis, “met humor probeer ik altijd zaken op te lossen. Ik laat mensen altijd vóór in de bus instappen en heb even oogcontact. Zonder relatie geen prestatie,” zegt hij. Asielzoekers, discogangers, reizigers: Grotenhuis maakt van alles mee en vindt het chauffeurswerk een verrijking van zijn leven. In de wachttijd die hij natuurlijk vaak heeft, leest Bertus boeken. Tot grote verbazing van een Amerikaanse toerist van een cruise: “Are you reading a book??” Dat had ze blijkbaar niet verwacht van een buschauffeur.. Toen hij dat vertelde aan de directeur van South West Tours, zei die: “Een boek lezen? Je moet een boek schrijven!” Dat zorgde ervoor dat Bertus er werk van ging maken en Janko Ekkel in de arm nam om een deadline te stellen en hem te helpen met uitgeven.

Boekpresentatie

Het boek bevat 64 anekdotes uit het leven van de buschauffeur. De boekpresentatie vindt plaats op zaterdag 2 december vanaf 14.00 uur, inloop 13.30 uur, bij Touringcarbedrijf South West Tours aan De Vesting 37 in Dalfsen. Grotenhuis biedt het boek dan aan aan Fred Teeven, de voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, die na zijn aftreden als staatssecretaris aan de slag ging als buschauffeur. Belangstellenden kunnen het boek bestellen of ter plekke kopen, Bertus signeert op verzoek bij de presentatie. Het boek kost 19,95 euro en is onder andere verkrijgbaar bij supermarkt Dirk Wennemars in Oudleusen en te bestellen bij de reguliere boekhandels, ISBN nummer 7989464815191. Een deel van de opbrengst gaat naar de wensambulance en er staat bij de presentatie een bus voor giften voor dat doel. Des te actueler nu Bertus is  getroffen door de ziekte van Kahler. Belangstellenden zijn welkom bij de boekpresentatie: graag aanmelden via WhatsApp: tel: 06 1208 0649. Na de signering wil Grotenhuis met belangstellenden een rondje met een discobus rijden door Dalfsen.

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency