Foto: De kinderen uit groep 6 genieten in de lentezon van hun nieuwe groene schoolplein.

Basisschool De Wegwijzer maakt het schoolplein groener

NIEUWLEUSEN - De plannen voor meer groen op het schoolplein lagen er al lang, maar in de eerste maanden van dit jaar kwam de realisatie ervan dan eindelijk op gang. Er moet nog een en ander worden afgewerkt, maar de leerlingen genieten er al met volle teugen van.

“De allereerste plannen voor een groener schoolplein stammen al uit 2015,” vertelt directeur Gerlof Smit. “Nadat het langere tijd was weggezakt, hebben we na mijn aantreden in augustus vorig jaar geprobeerd deze plannen zo snel mogelijk weer nieuw leven in te blazen. Dit hebben we niet alleen met een aantal leerkachten, maar ook met veel ouders gedaan. Als één van die ouders dan een eigen hoveniersbedrijf heeft, is dat natuurlijk wel heel mooi meegenomen.” En zo kwam het dat Hoveniersbedrijf Freddy Hekman de afgelopen tijd heeft gezorgd voor een groener schoolplein. Een plein dus met minder tegels en beton, maar meer natuurlijke materialen. Op het onderbouwplein is bijvoorbeeld een watertafel gebouwd waar kinderen grondwater kunnen pompen. Op het bovenbouwplein is een groter deel aangepakt. De tegels hebben plaatsgemaakt voor boomschorssnippers en er zijn klimobjecten, een schommel en een glijbaan gemaakt. Voor de realisatie kon de school aanspraak maken op de subsidie ‘Groen schoolplein’ van 10.000 euro vanuit de Provincie Overijssel. 

Gerlof is blij dat het schoolplein nu meer wordt gebruikt waar het voor bedoeld is. “Daar helpt ook onze samenwerking met Sportservice Hardenberg bij. Vanuit hen krijgen alle groepen hier op school één keer per week ‘pleinles’. Letterlijk dus het stimuleren van buiten spelen, klimmen en klauteren.” En het smaakt naar meer. Vroeger had de school een eigen moestuin. Het voornemen is er om deze ook nieuw leven in te blazen. 

Een officiële feestelijke opening van het groene schoolplein is er dankzij alle coronamaatregelen nog niet van gekomen. “Ik hoop dat we dat alsnog kunnen doen, wellicht direct na de zomervakantie bij de start van het nieuwe schooljaar,” besluit Gerlof.  

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency