B&W wil vier ton uittrekken voor berging vliegtuigwrak in Millingen

DALFSEN - Burgemeester en wethouders van Dalfsen willen vier ton uittrekken voor de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog in de buurtschap Millingen. Dit voorstel wordt komende maand - in de raadsvergadering van 15 april - voorgelegd aan de gemeenteraad. Als die akkoord gaat, kan later dit jaar worden gestart met de voorbereiidng van de berging.

De gemeente Dalfsen heeft een brief ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om mee te werken aan de berging van het wrak. De daadwerkelijke berging zal, bij instemming van de geementeraad, naar verwachting in 2020 plaatsvinden. Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken biedt de mogelijkheid voor gemeenten tot het ontvangen van een bijdrage van 100% in de kosten van de berging van het vliegtuigwrak en de opsporing en ruiming van de hierbij aanwezige (conventionele) explosieven. 

Buurtschap Millingen

Op 30 januari 1944 vonden boven Overijssel gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen en stortte een Duitse jager met één persoon aan boord neer. Dit gebeurde iets ten westen van het buurtschap Millingen. Er is geen parachute waargenomen en er werd vervolgens ook geen bergingspoging ondernomen. Daardoor kan het lichaam van de vlieger nog in het wrak liggen. In de jaren negentig zijn door particulieren en later door de bergingsdienst van de  Koninklijke Luchtmacht peilingen verricht die er op wijzen dat grote delen van het wrak zich nog ter plaatse bevinden. 

Wens nabestaanden

Het programma van het ministerie van BZK richt zich op de berging van vliegtuigwrakken en mogelijk de stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden. In de eerste plaats om recht te doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast is het een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency