Foto: Tineke Meijerink, locatieleider Agnieten College Nieuwleusen met leerlingen. Foto: Landstede Groep.

Agnieten College Nieuwleusen is weer Superschool

NIEUWLEUSEN - Het Agnieten College Nieuwleusen hoort met haar Vmbo-TL afdeling bij de beste scholen van Nederland en mag het zich voor de tweede keer op rij ‘Superschool‘ noemen.

Dat blijkt uit het onderzoek van Elsevier Weekblad, dat scholen op basis van de onderwijsresultaten jaarlijks per afdeling (Vmbo/Havo/VWO) het predicaat voldoende, onvoldoende, goed of superschool geeft.

De scholen zijn beoordeeld op de onderwijspositie (positie van leerlingen in klas 3 vergeleken met advies basisschool), onderbouwsnelheid (percentage leerlingen onvertraagd in klas 3), bovenbouwsucces (percentage leerlingen dat overgaat en in één keer het diploma haalt) en de examencijfers (gemiddelde cijfer centraal examen). Het Agnieten College scoort op deze verschillende onderdelen zeer goed en dat heeft deze beoordeling opgeleverd.

Hoogste kwalificatie

‘Superschool’. Het is de hoogst haalbare kwalificatie in het jaarlijks onderzoek van Elsevier Weekblad, waarin vmbo-, havo- en vwo-scholen worden beoordeeld op feiten als examencijfers en het aantal zittenblijvers. Slechts 39 van de 2453 beoordeelde scholen hebben deze titel ontvangen. ‘Het is een super resultaat waar we heel blij mee zijn!’, aldus locatieleider Tineke Meijerink. Het Agnieten College in Nieuwleusen is een actieve, sportieve en gezellige school. De kleinschaligheid wordt optimaal benut met persoonlijke aandacht en zorg voor elkaar. De TL-leerlingen krijgen in de vier jaar durende opleiding steeds meer eigen verantwoordelijkheid voor hun leer- en werkproces. Met stages, studieplanners en bezoeken aan verschillende scholen worden ze optimaal voorbereid op allerlei vervolgopleidingen.

Selecte groep scholen

Het Agnieten College behoort met de titel tot de selecte groep van 39 superscholen van de in totaal 2453 beoordeelde schoolafdelingen, van vmbo tot en met vwo. Locatieleider Tineke Meijerink is trots. ‘De oorzaak van ons succes is de betrokkenheid en de passie van mijn collega’s. Zij hebben allemaal die innerlijke drive om onze leerlingen niet alleen goed te laten presteren, maar ook bereid te krijgen om elke dag een stapje meer te willen zetten. Die drive zit in het DNA van de collega’s.

Elkaar horen en zien

Onderling doen we hetzelfde: de collega’s worden gehoord en gezien. Ze gaan bij elkaar op lesbezoek en leren van elkaar. Het gaat om efficiënt communiceren en evalueren en om een goede aanspreekcultuur, waarin je je kwetsbaar op durft te stellen. Ik denk dat dat de voorwaarden zijn om een superschool te kunnen worden. We doen het samen met elkaar.’ De titel superschool sluit naadloos aan op de beoordeling ‘goed’ van de onderwijsinspectie. ‘Dat betekent dat we niet alleen administratief alles voor elkaar hebben, maar dat we ook doen wat we op papier beloven. De sfeer is goed en we hebben een goed zicht op de leerlingen’, zegt Tineke.

In de lift

Het Agnieten College zit in de lift. ‘We zitten nu voor het tweede schooljaar op de nieuwe locatie in kulturhus De Spil en dat maakt onze school nog aantrekkelijker. Al die ingrediënten maken dat we ons ook van binnenuit een superschool voelen en dat uitstralen.’

Sinds 2000 vergelijkt Elsevier Weekblad met het onderzoek ‘Beste scholen’ alle scholen met vmbo, havo, vwo en gymnasium op basis van ‘harde cijfers’: Welke scholen tellen weinig zittenblijvers, waar zijn examencijfers hoog? Waar halen leerlingen met vmbo-advies uiteindelijk de havo? Omdat alle scholen op dezelfde punten zijn vergeleken, krijgen ouders een eerlijk beeld van de kwaliteit van het onderwijs.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency