Foto: er werden vele ‘geeltjes’ met ideeën geplakt.

Aftrap voor ‘Een kerngezond Dalfsen’

DALFSEN - Sportverenigingen, basisscholen en kulturhusen kwamen op initiatief van de gemeente Dalfsen woensdagavond bijeen in De Trefkoele+.

De aftrap werd gegeven om tot een lokaal sportakkoord ‘Een kerngezond Dalfsen’ te komen. Zo’n 50 mensen waren aanwezig. Na het welkom van wethouder Jan Uitslag kwam Liselot ter Harmsel aan het woord. Zij is sportformateur van Sportservice Overijssel en begeleidt het traject in de gemeente. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners met plezier te laten sporten en bewegen en aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl.

Jeugd beweegt minder

“De jeugd beweegt steeds minder en hun fysieke vaardigheden nemen af,” aldus Ter Harmsel. Daarom zijn alle organisaties, die een rol spelen in sport en bewegen, uitgenodigd. Al eerder is met de sportverenigingen gesproken welke thema’s voor hen belangrijk zijn. Dat is bij velen het werven en behouden van leden en vrijwilligers.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Zes ambities

De sportformateur benoemt dat de gemeente zes ambities heeft: Gezond opgroeien, Iedereen doet mee, Vitaal ouder worden, Vitale sport- en beweegaanbieders, de sporter van nu en in de toekomst en een gezonde (sport)omgeving. Uit deze onderwerpen kunnen de aanwezigen enkele kiezen. In groepen gingen ze in discussie en plakten ‘geeltjes’ met hun ideeën op posters. De werkgroep werkt de oogst verder uit en in maart komt er een nieuwe bijeenkomst om verder te praten over de plannen. Er is 20.000 euro beschikbaar voor procesbegeleiding en 20.000 euro uitvoeringsbudget. Job van Eunen is de adviseur lokale sport.

Goede suggesties

“Er zijn wel leuke dingen uitgekomen,” zegt Marco Hollak, buurtsportcoach van de gemeente Dalfsen. “De opzet was om zoveel mogelijk ideeën uit het veld te krijgen op het gebied van gezonde leefstijl. Hoe kunnen we het doel bereiken, wat hebben de verenigingen en organisaties zelf te bieden, qua accommodatie, menskracht, voorzieningen.” Een tweede doel was netwerken van de verschillende vereniging en organisaties. Sommigen kenden elkaar al, maar anderen helemaal niet. Een subdoel is tot meer samenwerking te komen tussen de aanbieders en locaties.

Geeltjes plakken

Hollak merkte dat men de eerste ronde van de discussie even op gang moest komen, maar dat er daarna veel ‘geeltjes’ werden geplakt. “We hebben veel input gekregen,” zegt Marco, “nu gaat de werkgroep er verder mee aan de slag, eerst alles categoriseren. Kijken wat er vaak is genoemd en wat prioriteit moet krijgen.”

Wie ook wil meepraten over het onderwerp, kan een e-mail sturen naar [email protected].

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency