Adviezen voor pluimveehouders over vogelgriep

DALFSEN - Op een derde locatie in de gemeente Dalfsen is vogelgriep vastgesteld. Deze keer op een legpluimveebedrijf. Afgelopen dagen werd er in Dalfsen bij een vleeseendenbedrijf en een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren ook al vogelgriep vastgesteld.

Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn en worden alle kippen op de locaties geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een drama voor de bedrijven en betrokkenen. En ook omliggende commerciële pluimveehouders (beperkingszone van 10km) ondervinden hier de gevolgen van. Zij hebben momenteel een ophokplicht en een vervoersverbod.

Particuliere houder van vogels

Wie (particulier) eigenaar is van vogels, zoals hoenders (bijv. kippen, kalkoenen, fazanten, etc.), watervogels en loopvogels, moet zich houden aan de afschermplicht. Dit is noodzakelijk om verdere verspreiding tegen te gaan. Het betekent minimaal dat hobbypluimvee (kippen), watervogels en loopvogels binnen een omheining worden gebracht met een ren of een volière. Daarnaast moet de eigenaar voorkomen dat wilde vogels (en uitwerpselen) tussen kippen (hobbypluimvee, watervogels en loopvogels) kunnen landen. Zo komen deze dieren niet in contact met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Meer informatie hierover leest u op Ophokplicht en afschermplicht | Vogelgriep in Nederland 2022 | NVWA. Dit alles geldt voor een cirkel van 10 kilometer vanaf de besmette bedrijven. De livekaart staat op Dierziektencrisis | RVO.nl en bijgevoegde afbeelding (datum 1 augustus 2022).

Vervoersverbod

Ook geldt een vervoersverbod. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie- eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Laatste nieuws

Vogelgriep | Rijksoverheid.nl staat het actuele nieuws vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de vogelgriep uitbraak.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency