Foto: vlnr. Anneliese Pouwels, Anita Hoeve, Agnes Mulder, Ellen Geerts. Marolien Aalberts ontbreekt op de foto.

Actie voor buurt-AED in Westerbouwlanden Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - In de Westerbouwlanden hangt tegenwoordig een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de straat. Enkele buren organiseerden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting.

De actie was een groot succes, want de buurt haalde binnen drie weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

“Ontzettend gaaf dat we dit in onze buurt samen voor elkaar hebben gekregen,” zegt initiatiefnemer Agnes Mulder. “Ik ben deze actie gestart nadat ik een herhalingscursus Reanimatie en AED had bijgewoond. Hier bespraken we ook de locaties van AED’s. Deze bleek in onze wijk op meer dan zes minuten afstand te hangen.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken, zijn 30.000 AED’s nodig. Deze moeten dag en nacht beschikbaar zijn en aangemeld staan bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

 

“Ook een bekende van ons dankt zijn leven aan reanimatie en gebruik AED,” zegt Mulder. “Dat we zo snel voldoende geld voor een AED binnen kregen, kwam ook door de enthousiaste hulp van Marolien Aalberts, Annelies Pouwels, Anita Hoeve en Ellen Geerts. Gezamenlijk maakten we flyers en gingen we de buurt in.” Inmiddels is er contact geweest met de plaatselijke trainers van de hartstichting om nog meer mensen in de buurt te trainen in het reanimeren en gebruik van de AED. In september starten de nieuwe cursussen weer.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency