Ondernemers nemen beheer AED over van Aktief Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Jan de Groot en Luuk Tijs, respectievelijk eigenaren van de supermarkten AH De Groot en Plus Luuk Tijs, hebben de AED’s die bij de ingang hangen, in eigen beheer genomen.

Voorheen waren de meeste AED’s bij winkels aangeschaft namens de ondernemersvereniging Aktief Nieuwleusen, maar geleidelijk zijn ze overgegaan in eigendom van de winkels en ondernemers die ze beheren. De beide supermarkteigenaren zijn de laatste bij de OVN aangesloten ondernemers die deze nu in eigen beheer nemen.

“Ze hangen er al jaren”, zegt Jan de Groot, “in ons geval al voor de tijd dat we een Albert Heijn-vestiging werden. Maar het is goed om er als ondernemer zelf het beheer over te voeren. Als AED-beheerder ben je rechtstreeks verantwoordelijk voor controle en onderhoud en heb je ook een overzicht van de kosten. Dat verloopt dan langs kortere lijnen.”

De AED’s hangen in beide supermarkten op een goed zichtbare plek naast de ingang. Buiten dus, en daarom zijn ze voorzien van een buitenkast, zodat ze goed beschermd zijn tegen weersinvloeden en vandalisme of diefstal. Hulpverleners kunnen de afgesloten AED-kast wel altijd openen. “Een supermarkt is een goede locatie voor een AED”, vult Luuk Tijs aan. “Het is een plek waar altijd veel mensen komen, dus per saldo is de kans dat iemand gereanimeerd moet worden groter. Ook is de kans groter dan er toevallig iemand met een EHBO-diploma is in de winkel.”

 

Hartstilstand

De inzet van een AED (Automatische Externe Defibrillator) is van levensbelang als iemand een hartstilstand krijgt. Het draagbare apparaat helpt via gesproken opdrachten bij het reanimeren. Burgers met een EHBO-diploma die zich hiervoor hebben aangemeld, kunnen bij een reanimatieoproep een slachtoffer helpen. Vaak worden AED’s door gemeenten, bedrijven, verenigingen en particulieren aangeschaft en op een openbare plaats aangebracht. Toch is vaak onduidelijk waar ze zich bevinden. De landelijke website HartslagNU.nl, het alarmeringssysteem waarbij burgerhulpverleners via een sms worden ingeschakeld voor reanimaties, geeft via een inzoombare plattegrond aan waar geregistreerde AED’s te vinden zijn.

Niet alle AED's geregistreerd

Toch zijn lang niet alle opgehangen AED’s geregistreerd. Apparaten die niet zijn aangemeld bij HartslagNU.nl blijven vaak ongebruikt doordat het netwerk van burgerhulpverleners er niet op terug kan vallen. Dat maakt het moeilijk om een compleet beeld te krijgen van hun vindplaats. Ook hangen ze soms binnen in gebouwen, waardoor ze alleen op de openingstijden kunnen worden ingezet. Zichtbaarheid en 24-uurs beschikbaarheid zijn dus van het grootste belang. Behalve bij de twee supermarkten zijn er in Nieuwleusen onder meer AED’s in de openbare ruimte te vinden bij Het Witte Peerd, bij Molen Massier en aan de buitenmuur van de accommodatie van S.V. Nieuwleusen. Volgens cijfers van Hartslag.NU.nl telt de gehele gemeente Dalfsen nu ruim zestig aangemelde AED’s.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency