Foto: donderdagmiddag troffen vele Nieuwleuser ondernemers elkaar bij de Oranjeborrel in de feesttent. Foto: Marcel van Saltbommel.

Nog enkele plaatsen vrij bij Broodfonds Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - “Word je als zelfstandige ziek, dan zit je zonder inkomen. Een Broodfonds is dan een solidair vangnet,” zegt Carola Mulders, penningmeester van Broodfonds Nieuwleusen. “Enkele deelnemers kunnen nog aansluiten bij ons Broodfonds, uit Nieuwleusen of omliggende plaatsen. Hoe meer leden, hoe groter het draagvlak voor het voortbestaan van het Broodfonds.”

Een aantal ondernemers heeft een jaar geleden Broodfonds Nieuwleusen en omstreken opgericht. Een Broodfonds is een sociaal vangnet, ontwikkeld door en voor zelfstandig ondernemers. Groepen zelfstandigen spreken af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen, het type voorziening wordt ook wel ‘schenkkring’ genoemd. “We draaien nu een jaar en het loopt naar tevredenheid. Geen van onze deelnemers heeft afgelopen jaar van het Broodfonds gebruik hoeven maken. Ondernemers zijn niet vaak ziek,” glimlacht Mulders.

Schenking bij ziekte

Een Broodfonds bestaat uit minimaal dertig tot maximaal vijftig zelfstandige ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Ze steunen elkaar bij ziekte en zetten daarvoor elke maand een vast bedrag opzij. Wie langer dan 30 dagen ziek is, krijgt van de andere ondernemers schenkingen om van te leven. Die schenkingen krijgt de zieke maximaal twee jaar achter elkaar. De meeste mensen die ziek worden (99 procent) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand ziekte is voor eigen risico. Elke deelnemer kiest het schenkingsniveau dat bij zijn of haar inkomen past. Wie zelf een hoge schenking wil, die schenkt ook meer aan de zieken in het Broodfonds. Wie kiest voor een lager niveau, schenkt dus minder.

Je kent elkaar

“Het is belangrijk dat je elkaar kent,” zegt Mulders, “want samen beslis je over je Broodfonds en of iemand wordt toegelaten. Als jij arbeidsongeschikt wordt, dan zijn er geen controlerende artsen. Je bepaalt zelf wanneer je ziek bent en je collega-ondernemers kennen jou en weten naar wie hun geld gaat. Daarom zien we elkaar een of twee keer per jaar.”

Voorwaarden

De voorwaarden zijn voor iedereen gelijk: wie bij het Broodfonds gaat, is arbeidsgeschikt, onderneemt minstens sinds een jaar en haalt minimaal gemiddeld 750 euro netto winst per maand uit de onderneming. Een Broodfonds is bedoeld voor allerlei beroepen: zelfstandigen met en zonder personeel, vennoten van een VOF, maten in een maatschap en directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV. Allerlei beroepen kunnen meedoen aan een Broodfonds. “Wij hebben bijvoorbeeld als deelnemers mensen uit de bouw, schilders, kapper, winkeliers, maar bijvoorbeeld ook directeuren van vennootschappen,” zegt de penningmeester.

Eigen geldpotje

“Belangrijk is om te weten dat jouw ingelegde geld niet op een grote hoop belandt,” zegt Carola. “Je opent een persoonlijke bankrekening voor je eigen maandelijkse inleg. Jouw eigen saldo staat erop en het blijft je eigen geldpotje. Als je stopt met ondernemen, neem je je geld gewoon weer mee.” Eenmalig betaalt een lid 225 inschrijfkosten en daarnaast iedere maand tien euro contributie plus de zelf gekozen inleg.

Meer informatie

Meer informatie of lid worden van Broodfonds Nieuwleusen en omstreken? Neem contact op met een bestuurslid: voorzitter Anita Westerman-Sterken tel. 06 - 5385 3068, secretaris Sicco Schat, tel. 06 – 2389 0609 of penningmeester Carola Mulders tel. 06 – 1137 5517.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency