Bibliotheek en Historische Kring zoeken oorlogsherinneringen en –materialen

DALFSEN - De bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen en de Historische Kring Dalfsen hebben de handen ineen geslagen ter voorbereiding van de viering van ‘75 jaar vrijheid’. In de aanloop daar naartoe – het zwaartepunt van de activiteiten ligt in april en mei 2020 – zoeken beide organisaties naar verhalen over de oorlog en de bevrijding, en materialen die daar verband mee houden.

Als startmoment wordt op maandag 15 april een zogeheten WO2 Café georganiseerd in de Bibliotheek Dalfsen en in het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele+. Tussen 12.00 en 14.00 uur is er een inloop waar inwoners van de gemeente Dalfsen kunnen aangeven of ze hun verhaal willen vertellen en materiaal willen aandragen. Deze inloop is een van de vijftien inloopmiddagen die in de eerste helft van april in de gehele provincie Overijssel gehouden worden onder regie van het Historisch Centrum Overijssel en RTV Oost. De werkgroep ’39-’45 van de vereniging laat daar een aantal voorwerpen zien die aan de oorlogstijd in Dalfsen herinneren.

 

Oorlogsherinneringen

 

“We hopen vooral op bijdragen van mensen die hun oorlogsherinneringen nog niet eerder verteld hebben”, zegt Jan Sibelt, die namens de Historische Kring Dalfsen zitting heeft in de werkgroep die de jubileumviering voorbereidt. “Het hoeven geen spectaculaire verhalen te zijn, maar juist verhalen op persoonlijk niveau, die weergeven hoe individuele inwoners van de gemeente Dalfsen de oorlog hebben ervaren.” Er wordt een afspraak gemaakt voor een gesprek, dat dan wordt vastgelegd en eventueel wordt opgenomen.

De werkgroep zal vanuit haar eigen netwerk een aantal mensen individueel benaderen. “De mensen die uit de eerste hand kunnen vertellen over hun oorlogservaringen, hebben een hoge leeftijd bereikt”, aldus bibliotheekdirecteur Anke Bruggeman, die eveneens deel uitmaakt van de werkgroep. “Het komende jubileumjaar is misschien de laatste mogelijkheid om getuigenverslagen vast te leggen.”

 

In Dalfsen hebben in de oorlogsjaren geen bombardementen plaatsgevonden, maar er zijn wel verzetsdaden gepleegd. “Onderwijzer Sipke Baarsma was daar de personificatie van”, weet Sibelt.

 

“We hebben daar wel gegevens van, maar het is moeilijk om er een compleet en scherp beeld van te krijgen. Herinneringen vervagen en soms worden namen verwisseld, of mensen hebben dingen van horen zeggen. Bovendien was het zeker bij verzetsdaden zaak dat je er zoveel mogelijk je mond over hield.”

Wel zijn er gebeurtenissen die in het collectieve geheugen van de toenmalige dorpelingen zijn opgeslagen. Sibelt: “Zo is op 13 april 1945 door Duitsers de toenmalige brug over de Vecht opgeblazen. Dat gaf een enorme klap, die volgens getuigen tot wijd in de omtrek te horen was. Wij hebben foto’s van Canadezen die aansluitend een baileybrug aanlegden om de overtocht weer mogelijk te maken. Diezelfde dag was er ook een fors vuurgevecht nabij de stuw Vechterweerd, waarbij onder meer drie boerderijen in brand vlogen. Deze zijn later op dezelfde plek en allemaal in eenzelfde stijl weer opgebouwd; de zogenaamde wederopbouwboerderijen”

 

Onderduikers

 

Daarnaast had de gemeente een bovengemiddeld aantal onderduikers. Sibelt: “Dat waren er echt heel veel. Zo is becijferd dat er in Lemelerveld gemiddeld per gezin meer dan één onderduiker was. Veel mensen hebben hier wellicht nog herinneringen aan, ook omdat er na de oorlog vaak nog contacten bleven.”

Ook zijn er op en rond Dalfser grondgebied veel vliegtuigen neergekomen. De werkgroep treft voorbereidingen en is in overleg met de gemeente om op elk van deze 15 plekken een herinneringsplaquette te plaatsen, een voornemen dat volgend jaar april gerealiseerd moet worden.

 

Bevrijding

 

Het WO2 Café geldt voor de hele gemeente Dalfsen, dus ook voor mensen uit kernen als Nieuwleusen, Lemelerveld , Oudleusen en Hoonhorst, zijn. Ook kinderen van ouders die de oorlogsjaren bewust meemaakten, zijn welkom als zij uit de tweede hand informatie hebben over de oorlogsjaren en/of de bevrijding in Dalfsen. Mensen die over de oorlogsjaren willen vertellen zijn ook op andere doordeweekse dagen welkom bij de Historische Kring en/of de bibliotheek in de Trefkoele+. In het kader van ‘75 jaar bevrijding’ wordt tevens een educatief lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency