In deze rubriek vraagt Museum Palthehof om opheldering over foto’s en voorwerpen. 

NIEUWLEUSEN –  Historisch museum Palthehof in Nieuwleusen bezit heel veel artikelen, voorwerpen, verhalen, foto’s en dergelijke. Van een deel van die duizenden spullen weet het museum geen achtergronden. De vrijwilligers willen de verhalen achter de voorwerpen graag compleet maken. Omdat het overgrote deel van de collectie afkomstig is van mensen ‘uut Ni’jluus’n’ of omgeving, roept Palthehof de mensen op om hen waar mogelijk van de ontbrekende informatie te voorzien. Graag ontvangt het museum antwoorden, namen en achtergrondverhalen via info@palthehof.nl, of persoonlijk tijdens openingsuren van het museum: dinsdags van 10.00 tot 16.00 uur en vanaf 8 april t/m 28 oktober ook op woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Of telefonisch tijdens openingsuren: tel. 0529-485255.

Als de informatie compleet is, wordt het verhaal gepubliceerd op deze website en in de papieren krant, de Dalfser Marskramer.

Aflevering 6

Gepubliceerd: 18 juli 2017

Museum Palthehof vraagt opheldering. Waarvoor dient deze houten kist?

15 Wie wat waar 5 1 15 Wie wat waar 5 2

Deze kist staat bij Palthehof in het schoolklasje. Hij heeft een schuin aflopend deksel dat omhoog opengeklapt kan worden en aan de achterkant vastzit met een scharnier. De onderkant is veel smaller dan de bovenkant. De afmetingen zijn ongeveer 1 meter hoog, ongeveer 1 meter breed, onderkant plusminus 20 cm diep, en bovenkant plusminus 40 cm diep.

Wie vertelt of zij in hun klaslokaal een dergelijke kist hadden staan en wat erin zat. Wie weet misschien wel uit welke school in Nieuwleusen de kist in Palthehof dienst heeft gedaan. Kortom: Wie vertelt het verhaal van dit gebruiksvoorwerp? De vrijwilligers vertellen uw verhaal graag verder aan de bezoekers.

 

Aflevering 5

Gepubliceerd: 9 mei 2017

Museum Palthehof geeft opheldering

13 Wie wat waar 6

Het bevrijdings-sponsdoosje.

NIEUWLEUSEN – Historisch museum Palthehof in Nieuwleusen bezit heel veel artikelen, voorwerpen, verhalen, foto’s en dergelijke. Van een deel van die duizenden spullen weet het museum geen achtergronden.

Zo ligt er in het museum al jaren een blikken trommeltje in het schoolklasje waarvan de vrijwilligers het doel niet kenden. Tineke en Jaap Nijdam, oud-leerkrachten van CBS Het Kompas brachten onlangs, tijdens het onderwijsproject Jong in 1910, een bezoek aan het museum. Tineke vertelde toen dat het trommeltje een sponsdoosje is. Het doosje werd ter gelegenheid van de Bevrijding op 5 mei 1945 uitgereikt aan schoolgaande kinderen. De inhoud was een sponsje en een stukje zeemleer om de lei mee schoon en droog te maken. Het plaatje met het sterretje is een schotje dat het spons- en het zeemdeel van elkaar scheidt, het past precies in het richeltje in het midden van het blikje. Aan de ene kant de (bijna) droge zeem, aan de andere kant de natte spons.

 

Aflevering 4

Gepubliceerd: 28 maart 2017

Museum Palthehof vraagt opheldering. Wat is het verhaal van deze houten handmolen?

15 Wie wat waar 4 (1) 15 Wie wat waar 4 (2)

Waarvoor dient deze houten handmolen? Dit zware voorwerp bestaat uit een houten kast met daarin een houten rol met uitsteekseltjes. Aan het ene korte eind zit een handvat om de rol in beweging te brengen. Aan het andere korte eind een ijzeren plaat waaraan de rol via een as verbonden is met het draaiende handvat aan de andere kant. Aan een lange kant zit een dikke plank om het voorwerp ergens aan te bevestigen.

Wie vertelt het verhaal van dit gebruiksvoorwerp? De vrijwilligers zouden het graag verder willen vertellen.

Het antwoord: 

Dit voorwerp werd volgens twee betrouwbare boerenzoons gebruikt op de boerderij. Volgens deze mannen kon men er met de nodige spierkracht koeienkoeken mee vermalen tot een soort brei die gemakkelijker te verteren was dan de hele rechthoekige, keiharde koeken.
Als iemand de molen wil komen demonstreren in het museum, dan graag een paar ‘koeken’ meebrengen.

 

Aflevering 3

Gepubliceerd: 28 februari 2017

Wat is het verhaal van dit kegeltje?

05 Wie, wat Waar (3)

Waarvoor dient dit houten kegeltje? Dit grappige voorwerp bestaat uit een bodem en een kegel met drie gaten. Het is geen fluitje. Is het een gebruiksvoorwerp of kinderspeelgoed? Het is gemaakt van lichtgewicht hout, heeft een lengte van 8 cm en beide delen passen perfect op elkaar. Wie heeft het kegeltje aan Museum Palthehof geschonken? De vrijwilligers van het museum willen graag het verhaal van het kegeltje verder kunnen vertellen.

Museum Palthehof geeft opheldering  

In de Dalfser Marskramer van 28 februari vroeg Museum Palthehof om opheldering over dit houten kegeltje. Jan en Aennchen Elders, oud-studenten van Hugo Kükelhaus, hebben een brief met informatie gestuurd naar Museum Palthehof.

Het kegeltje blijkt een rammelaar te zijn. In het grappige kegeltje hoort een hardhouten kogeltje te zitten. Dat is waarschijnlijk weggeraakt doordat het hoedje is losgeraakt van het mannetje. De rammelaar is een speeltje uit een hele serie houten kinderspeeltjes, ‘Greiflinge’, bedacht en ontworpen door Hugo Kükelhaus, filosoof, schrijver, tekenaar en meubelmaker. Hij ontwierp deze speeltjes in de periode 1945 – 1950. De firma Speel Goed uit Amsterdam importeerde het speelgoed in Nederland.

 

Aflevering 2

Gepubliceerd: 14 februari 2017

Wat is het verhaal van onderstaande knopen?

13 Wie wat waar (2)

Wie heeft met deze knopen mogen pronken?Wie weet op welk kledingstuk deze identieke knopen (met een doorsnede van 4 cm) hebben gezeten? De knopen zijn duidelijk als versiering gebruikt, maar door hun oogje aan de achterkant zijn ze ook functioneel. Wie heeft ze aan museum Palthehof geschonken? De vrijwilligers willen graag het verhaal van de knopen verder kunnen vertellen!  De gepoetste knopen zijn te bewonderen tijdens de thematentoonstelling van 2017: ‘Goed veur de Dag Komen’

 

Aflevering 1

Gepubliceerd: 7 februari 2017

Wie weet de namen van de kinderen op de foto? De foto zit al jaren in het archief, maar de namen van de kinderen zijn onbekend. Graag hoort het museum ook de geboortedata, het woonadres en andere familieverhalen. De kinderen sieren de poster en flyer van de thematentoonstelling van 2017: ‘Goed veur de Dag Komen’

Wie zijn de kinderen op de foto?

09 Wie wat waar