Toekomstige Statenleden op De Zaaier Nieuwleusen?

NIEUWLEUSEN/ZWOLLE – Groep 8 van basisschool De Zaaier uit Nieuwleusen heeft maandag het Provinciehuis in Zwolle bezocht. Met het oog op Prinsjesdag en de nieuwe Miljoenennota speelden ze het ‘provinciespel’ in de Statenzaal. Zo leerden ze om samen keuzes te maken over de inrichting van de provincie Overijssel. 

Democratische samenleving
Tijdens het spel lag er een grote provincieplattegrond midden in de Statenzaal, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. De leerlingen kregen de vraag welke voorzieningen er volgens hen moesten komen en waar. Met argumenten en economische cijfers moesten ze dat onderbouwen. De groep werd over zes politieke partijen verdeeld. Iedere partij moest een eigen partijprogramma opstellen met een prioriteitenlijstje. Op deze manier konden de leerlingen ervaring opdoen over hoe een democratische samenleving werkt. En dat hiervoor argumentatie, overleg, meerderheid en consensus nodig zijn.

Huis voor democratie 
Het spel is ontworpen door ProDemos uit Den Haag. De stichting ProDemos staat voor het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Zij laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen in de gemeente, binnen de provincie, in de landelijk politiek en in het Europees Parlement.
Nu maar hopen dat de leerlingen hun opgedane democratische kennis goed gaan gebruiken.

Foto: de leerlingen van De Zaaier in de Statenzaal van het Provinciehuis.

 

 

Foto's bij dit bericht: