Snelle tijden bij Zwarte Dennen Cross

NIEUWLEUSEN - De dertiende editie van de Zwarte Dennen Cross in het Staphorster staatsbos trok ruim 400 hardlopers naar het afwisselende parcours. Organisator Bos Bedden Loopgroep AG ’85 was met zo’n veertig vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. Speaker Roel Poolman hield het publiek op de hoogte van het wedstrijdverloop en zette menig hardloper aan tot een fenomenale eindsprint.

Nick Marsman uit Ommen waagde een geslaagde aanval op zijn eigen parcoursrecord op de 5 kilometer. De atleet van ACO van Elderen was met 15.52 zo’n minuut sneller dan de nummer twee, Erik Leusink uit Punthorst, die finishte na 16.54 minuten. Michiel Veldman uit Nieuwleusen, zowel lid van ACO van Elderen als van Loopgroep AG ’85, werd derde met een tijd van 17.15.

Ook bij de dames sneuvelde het parcoursrecord. Yvonne Meijer uit Witharen (ACO van Elderen) was met 19.06 dertien seconden sneller dan het parcoursrecord van haar clubgenote Aline Kootstra uit Dalfsen. Die werd nu met een tijd van 19.18 tweede, gevold door Stefanie Bouma uit Linde. De voormalig Nederlands kampioene op de 10.000 meter en de halve marathon (en nog altijd parcoursrecordhouder op de 10 km), kwam binnen na 20.15 minuten.

Op de 10 kilometer sloeg Erwin Akkerman in de tweede ronde een gaatje met Henk Smalbrugge en hield die voorsprong vast tot de finish, waar hij in 34.18 arriveerde. Daarmee was hij 13 seconden sneller dan Henk Smalbrugge. Met een tijd van 35.34 kwam Joep Emmen als derde over de meet.
Bij de dames was Corien Jansen van AV de Sprinter veruit de snelste. De atlete uit Nijeveen finishte na 41.49, gevolgd door Anne van Schuppen uit Emst (42.51). Janneke Molenhuis van AV De Sprinter uit Meppel kwam als derde dame binnen in 43.21.

Bos Bedden Loopgroep AG ’85 kreeg veel complimenten over het mooie parcours en de vlekkeloze organisatie. Om iets terug te doen voor het recreatiegebied De Zwarte Dennen gaat een gedeelte van de opbrengst naar Staatsbosbeheer voor het onderhoud aan het Belevingspad. Binnenkort wordt dit bedrag bekend gemaakt.

De Zwarte Dennen Cross is de tweede wedstrijd van de Vechtdal Crosscompetitie. De volgende is de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop op zaterdag 12 januari 2019. De vierde en laatste is de ACO van Elderen Crossloop in Ommen op zaterdag 16 februari 2019.