SamenLoop voor Hoop levert 71.746 euro op

DALFSEN – Maar liefst achthonderd deelnemers liepen vrijdag 24 uur lang hun rondjes op het evenemententerrein in Dalfsen. Er deden 140 kinderen mee, die elk 24 minuten liepen. De wandelestafette SamenLoop voor Hoop werd georganiseerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding én om het leven te vieren. Vandaag (zaterdag) om 16.00 uur was er al 71.746 euro opgehaald.

“Het is veel mooier dan ik had verwacht,” zegt Marjon Hilberts, lid van het bestuur in Dalfsen. “Er is zoveel betrokkenheid onder de deelnemers, het is echt hartverwarmend. In die 24 uur wordt je zo close met mensen, net of je ze al heel lang kent.” Het idee om de SamenLoop in Dalfsen te organiseren, ontstond aan het Geerdinkserf. Arjen Meijer, Willem van Leussen en Fred Snijder kwamen ermee en kregen nog veel mensen enthousiast voor het idee. Een club van zo’n 30 mensen hielp met organiseren van de loop en tijdens de estafette waren er 90 in touw om hand-en-spandiensten te verrichten.

Op het podium waren tal van optredens, van de Stuwzangers uit Vilsteren tot Tricklebolt, de Samenloop Voor Hoop Band en nog veel meer artiesten die belangeloos optraden voor de lopers. Er deden 45 teams mee en die hadden allemaal een tentje of kraampje rond het parcours. Zo volgden ze hun teamgenoten, verkochten spulletjes voor het goede doel en maakten het samen gezellig. Zoals team ‘Goed te Passe’, met onder andere Henny van der Veen en Fenny Dijk uit Nieuwleusen. “Wij lopen vaker samen,” zegt Fenny, “we zijn geoefende lopers. Maar de goede sfeer maakt het hier toch wel heel bijzonder.” Fenny kwam op het idee om mee te doen door haar nieuwe buren. Zij vroeg Henny erbij en met nog 16 anderen vormen ze een team. “Iedereen kent wel iemand met kanker of heeft het in de familie,” zegt Henny, “daarom willen velen ook wel sponsor zijn.”

De eregasten, mensen die kanker hebben of hebben gehad, hadden een eigen tent-met-rode-loper. Ze konden van daaruit de lopers zien en zich laten verwennen met voetmassages, bloemschikken, een hapje en drankje en nog veel meer. De eregasten liepen de openingsronde van de wandelestafette onder warme aanmoediging van familie, vrienden en andere belangstellenden. De jongste eregast was Julian (6), een ex-kankerpatiëntje en hij mocht vrijdag een ritje door het dorp maken met de brandweerauto en zaterdag met de politiewagen. Herman van Weeghel, gastheer in de tent, was via zijn dochter betrokken geraakt bij de SamenLoop voor Hoop. “Ik ben ook bij het Rode Kruis geweest, met vakantieweken mee geweest, dus dit spreekt mij wel aan. Het is mooi dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. Het saamhorigheidsgevoel is het allerbelangrijkste voor mij.”

SamenLoop voor Hoop wordt het hele jaar door georganiseerd op verschillende plaatsen in Nederland en is de Nederlandse versie van het Amerikaanse Relay for Life. Met ruim 4.800 edities per jaar is Relay for Life het grootste inzamelingsevenement voor kankerbestrijding ter wereld. Vaste ingrediënten zijn de openingsronde met eregasten, de kaarsenceremonie waarbij dierbaren worden herdacht en het leven wordt gevierd van mensen die kanker overwonnen hebben en de slotceremonie, waarbij iedereen meeloopt.

 

Foto's bij dit bericht: