Reisverslag Johan Bokma uit Roemenië – Dag 4 en 5

DALFSEN  – Van 8 tot en met 18 april reist een viertal medewerkers van de Stichting Vrienden Oost Europa naar Roemenië. Gedurende een reis die alleen al in het land zelf zo’n duizend kilometer omvat, leveren ze hulgoederen af op verschillende reisdoelen. De Dalfser fotograaf Johan Bokma reist met hen mee en brengt rechtstreeks verslag uit.

De Stichting Vrienden Oost Europa is in Dalfsen vooral bekend vanwege de jaarlijkse oliebollenactie, waarmee geld wordt ingezameld om de hulptyransporten mogelijk te maken. Ap en Hans zijn van de stichting en Fons is een Tukker die ieder jaar als vrijwilliger komt helpen.

De stichting Vrienden Oosteuropa is in 2002 officieel opgericht door een stel vrienden die al vanaf 1990 naar Roemenië gingen om hulp te geven. Hans gaat al 28 jaar en Ap 27 jaar naar Roemenië voor dat doel. Verder zijn er nog twee vrienden.

Vierde dag: Vanuit Catcau reizen we richting Unguras, het dorpje waar Dalfsen na de revolutie van kerst 1989 hulp heeft geboden. We hebben nog steeds contact met de Roemeense medewerkers die destijds de goederen verdeelden. Aan de ontvangst merken we dat de mensen in Unguras Dalfsen nog altijd dankbaar zijn.

Onderwijzer Reszu Gondor is al jaren een contactpersoon voor diverse hulporganisaties, ook uit Dalfsen. Hij spreekt door zijn vele bezoeken aan Dalfsen zelfs ons dialect! In zijn dorp Gornesti probeert de stichting wat voor de zigeuner kinderen te doen.

Vijfde dag: Na te hebben overnacht in Tirgu Mures rijden we door naar Adamus, naar de familie Szeleky. Dit gezin werd al voor 1990 geholpen door de Dalfsenaren Allie Wassens en Riek Zweers. Opa Szeleky is zes maanden geleden overleden. Wij bezochten oma en de beide gezinnen van de zonen.

Het valt ons iedere keer op hoe gastvrij deze gezinnen zijn. Wij zagen hoe deze gezinnen hard moeten werken om de touwtjes aan elkaar te knopen. Ze hebben een eigen tuin, die ze goed moeten verzorgen, anders hebben ze geen groenten. Deze gezinnen hebben ook bijen voor de honing. Met hun baan bij Bosch – een Duitse firma voor auto-onderdelen – verdienen ze niet genoeg; bijna alle loon gaat op aan de vaste lasten.

Foto's bij dit bericht: