Foto: Anki Dunnewind-Hengelaar bracht heel wat uurtjes door in het tuinhuis tijdens het schrijven van haar boek.

Oudleusense schrijft boek over vluchtelingen

DALFSEN - Al lange tijd speelde Anki Dunnewind-Hengelaar uit Oudleusen met de gedachte om een boek te schrijven. Vanwege haar werk voor VluchtelingenWerk komt ze veel in aanraking met vrouwen in kwetsbare posities. Graag wil ze meer bekendheid geven aan de rol en positie van vrouwen in verschillende culturen.

Dunnewind debuteert nu met het boek ‘On bereikbaar. de reis naar vrijheid en veiligheid.’ Daarin tekent zij persoonlijke verhalen op van vluchtelingen in Nederland. “Ik heb vier vrouwen geïnterviewd en hun verhalen wil ik breder bekend maken. Met het boek wil ik antwoorden geven op allerlei vragen die er leven over vluchtelingen en zo wederzijds begrip bevorderen.”

Vier overwinningsverhalen
Vier overwinningsverhalen, staat op de boekomslag. Met humor wordt de cultuurshock beschreven die een van de vrouwen na aankomst in Nederland heeft ervaren. De auteur heeft al wel eerder verhalen geschreven die zijn gepubliceerd, maar dit is haar eerste boek. Ze is er enkele jaren – met tussenpozen – mee bezig geweest. “De vrouwen vonden het leuk om geïnterviewd te worden, ondanks dat herinneringen pijnlijk waren” zegt Anki, “het scheelde dat ik ze al een  jaar had begeleid. Ze waren opener en durfden meer te vertellen, omdat er al een vertrouwensband was. Ze laten graag horen wat ze allemaal hebben bereikt.” In de interviews met Nawroz, Abagull, Ceebla en Isabella vertellen ze over hun leven als vrouw binnen hun cultuur in Afghanistan, Angola, Irak en Somalië. Maar ook over wat ze meemaakten tijdens hun reis en hoe zij in Nederland met een verblijfsvergunning een nieuw leven hebben opgebouwd.

Kleinschalige projecten
Door haar huidige werk als counselor in projecten voor duurzame terugkeer bij VluchtelingenWerk en eerder voor stichting Melania en voor Agriterra, heeft Anki ervaren dat ook kleinschalige projecten veel invloed kunnen hebben in ontwikkelingslanden. “Het gaat eerst om bewustwording bij de vrouwen en daarna om inkomen te generen. De ervaring dat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en dat ze waardevol zijn, is soms helemaal nieuw voor hen. Zo kan een bijdrage om een winkeltje, naaiatelier of kapsalon te starten, zich veel verder uitspreiden en van grote betekenis zijn voor het dorp, ” zegt Anki.

Signeersessies
De auteur signeert haar boek op woensdag 13 februari in de bibliotheek in De Wiekelaar in Oudleusen en op vrijdag 15 februari in de bibliotheek in De Trefkoele+ in Dalfsen, beide keren van 14.00 tot 16.00 uur. Het boek kost vijftien euro en de helft van de opbrengst bestemt Dunnewind voor kleinschalige projecten voor vrouwen aan de onderkant van de samenleving. Het boek is te koop tijdens de signeersessies, via de uitgever Stili Novi https://stilinovi.nl/ of via de boekhandel.

 

 

 

 [

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency