NieuwleusenAlert: waarschuw dat WhatsApp-groep actief is

NIEUWLEUSEN – “De WhatsApp-groepen werken heel goed in Nieuwleusen,” zegt André Schuurman van NieuwleusenAlert. “In Nieuwleusen zijn nu ongeveer duizend mensen onderling verbonden via een WhatsApp-groep. Met waarschuwingsbordjes dat deze groepen actief zijn, zijn we beter zichtbaar en kunnen we preventief werken.”

WhatsApp-groepen

Een paar jaar geleden heeft NieuwleusenAlert de WhatsApp-groepen opgericht om de veiligheid in de buurt te vergroten op het gebied van inbraak en andere onveilige situaties. Nieuwleusen heeft in totaal 6.000 inwoners en 3.000 in het buitengebied. Zo’n groot aantal inwoners kan niet in één groep geplaatst worden (Whatsapp kent een maximum van 256 leden per groep). Daarom zijn er in Nieuwleusen 30 groepen actief via verschillende wijken. Uit elke wijk zitten er weer een aantal mensen in de overkoepelende groep, die de informatie weer naar andere wijken gaat verdelen. Op deze manier worden de mensen in Nieuwleusen met elkaar verbonden en krijgt de politie heel veel extra ogen er bij.

Grote pakkans

De mensen ontvangen dus alleen de berichten uit hun directe omgeving. Als een bericht belangrijk is voor andere groepen, dan sturen de beheerders van de groepen het bericht naar hen door. “Als er bijvoorbeeld in het Oosteinde iets gebeurt, dan gaat dat in de kortste keren als een vlek het dorp rond. Je hebt dan heel snel reactie en een grotere pakkans. Verder is het belangrijk dat alleen serieuze zaken worden er gedeeld in de groep. De leden moeten de groepen niet gebruiken voor buurtfeestjes, grappen en verjaardagswensen,” zegt Schuurman.

Preventie

Met behulp van de groepen zijn er al een aantal successen geboekt, maar Jaap Snijder en André Schuurman van NieuwleusenAlert bedachten samen dat het nog beter kan. Namelijk iedereen laten weten dat Nieuwleusen deze actieve groepen heeft. “We willen de inbrekers waarschuwen om rechtsomkeert te maken, dus preventief zichtbaar te worden in de straat,” zegt Schuurman. “We hebben bordjes laten ontwikkelen die in de straten bijvoorbeeld aan een straatnaambord kunnen worden ophangen.” Dan kan iedereen zien dat er in de straat een WhatsApp-groep actief let op  onraad en ook daadwerkelijk actie onderneemt.

Inbraakcijfers

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat inbrekers dorpen met actieve WhatsApp groepen echt mijden en elders hun slag proberen te slaan. De inbraakcijfers in deze dorpen liggen aanzienlijk lager dan in gebieden waar géén controle is.  NieuwleusenAlert heeft overlegd met de politie en de  gemeente Dalfsen. Dat heeft opgeleverd dat er bij de toegangswegen naar Nieuwleusen borden geplaatst kunnen worden die laten zien dat er in Nieuwleusen actieve WhatsApp-groepen actief zijn.

Waarschuwingsbordje

Straten of individuele bewoners kunnen tegen een kostprijs van 15 euro (incl. bevestigingsmateriaal) een bordje bestellen met een afmeting van 18,5 cm bij 15 cm om te bevestigen in de straat. Deze bordjes mogen vergunningsvrij worden opgehangen. NieuwleusenAlert heeft uitsluitend als doel Nieuwleusen veiliger maken en wil de bordjes low-budget leveren. Daarom is contact gezocht met  Alvasi Reclame die kosteloos het logo heeft ontworpen en de bordjes tegen kostprijs fabriceert. Pintip heeft de bijbehorende website gebouwd en Verspreidingsburo Vrieling verspreidt de huis-aan-huis een folder over het initiatief.

Bordjes bestellen

De bordjes kunnen heel eenvoudig besteld en betaald worden tot en met 28 augustus via deze website www.dedalfsermarskramer.nl/buurt-apps. Daar staat eveneens een voorbeeldbrief die men kan gebruiken om aan de buren te geven. Aanmelden voor een WhatsApp-groep in de buurt kan ook eenvoudig via deze site. Iedereen uit Nieuwleusen kan de bordjes bestellen, lid zijn van een groep is daarvoor niet nodig.
Vanaf 11 september kunnen bestelde bordjes worden opgehaald bij Alvasi Reclame aan de Rollecate 71 te Nieuwleusen. Meer informatie via nieuwleusenalert@hotmail.com of www.facebook.com/nieuwleusenalert.

Foto: Jaap Snijder (links) en André Schuurman met een bordje. Foto: Marcel van Saltbommel.

 

 

Foto's bij dit bericht: