Nieuwleusen centraal tijdens Open Monumentendag op 9 september

NIEUWLEUSEN – Geen huwelijk in de familie en toch graag de trouwzaal in ’t Olde Gemeentehuus bekijken? Nieuwsgierig hoe het Schuttenkerkje er nu als woonhuis van binnen uit ziet?

Nooit in een groep kunnen deelnemen aan een bezoek aan het Grammofoonmuseum? Op zaterdag 9 september kan dat allemaal tijdens Open Monumentendag. Museum Palthehof is de spil in de activiteiten die op deze dag worden georganiseerd. Niet eerder deed Nieuwleusen mee aan dit landelijke evenement en juist nu wil het toeval dat de Open Monumentendag samenvalt met de Oranjefeesten, die dit jaar in verband met de late zomervakantie in deze regio een week later plaatsvinden dan gebruikelijk.

Dat betekent dus concurrentie van de autorodeo, maar aan de andere kant van het dorp kunnen inwoners dan juist in alle rust genieten van een heel ander feest. Open monumentendag 2017 staat in het teken van Boeren, burgers en buitenlui. Traditiegetrouw wordt de dag in onze gemeente georganiseerd onder de paraplu ‘Proef Dalfsen’. Daarbij wordt ieder jaar een andere kern in het zonnetje gezet en dit jaar is de slogan: ‘Dalfsen proeft Nieuwleusen’. De historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger heeft de taak op zich genomen om de nog niet eerder deelnemende organisaties hierbij te betrekken.

Een belangrijk onderdeel is de ongeveer 35 km lange fietsroute die start bij de Westermolen en via Oudleusen naar Nieuwleusen gaat en daar langs historische mooie plekken voert. Op de route zijn een aantal bijzondere locaties te bezoeken. De Open monumenten, herkenbaar aan de vlag, zetten die dag voor iedereen gastvrij gratis hun deuren open van 10.00 tot 16.00 uur, geven informatie over het gebouw en zorgen hier en daar voor een verrassing.

Deelnemers zijn: de Ontmoetingskerk, de Grote kerk, Molen Massier, ‘t Olde gemeentehuus, het voormalige Schuttenkerkje (Westeinde 36), het Grammofoonmuseum (De Smeule 3), Museum Palthehof, de oude begraafplaats (ingang bij het museum, Westeinde 3), Melkveehoudersbedrijf Prins (Jagtlusterallee 2 en 3). Een beschrijving van de geschiedenis van de genoemde deelnemers staat op www.palthehof.nl.

De Open monumentendag wordt in Nieuwleusen ’s morgens om 10.00 uur ingeluid door wethouder Jan Uitslag, op het voorplein van Museum Palthehof. Hierna begint het feest met een hapje en een drankje en tal van activiteiten in en rond Museum Palthehof. Accordeonvereniging Con Brio zorgt voor de muzikale noot en er wordt gedurende de hele dag met de paarden en wagens een pendeldienst onderhouden waarbij bezoekers mogen instappen om van Palthehof naar Molen Massier te gaan en later weer terug.

 

Kader:

 

Presentatie van

‘DNA van Dalfsen’

NIEUWLEUSEN – Bij de opening van ‘Dalfsen proeft Nieuwleusen’, om 10.00 uur op het voorplein van Museum Palthehof, presenteert wethouder Jan Uitslag het project ‘DNA van Dalfsen’.

Met een knipoog naar het verleden worden met paard en melkwagen vijf schatkisten aangevoerd. Die biedt de wethouder aan aan vertegenwoordigers van de vijf kernen, die er voor gaan zorgen dat deze verdeeld over de gemeente hun functie waarmaken. Onder de naam ‘Het DNA van Dalfsen, Nieuwleusen en andere kernen’ gaan de historische verenigingen van Dalfsen en Nieuwleusen op een verbindende wijze aan de slag met onze cultuurhistorie.

Het project DNA van DALFSEN wil de cultuurhistorische eigenheid van de gemeente Dalfsen in kaart brengen en op eigentijdse manier uitdragen en verduurzamen richting de inwoners en bezoekers van de gemeente. De Historische Kring Dalfsen en de  Historische vereniging Ni’jluusn van vrogger gaan daarmee aan de slag, ondersteund met subsidie van de gemeente Dalfsen.

Een eerste stap in de erfgoedopdracht is het verzamelen van verhalen die bepalend zijn voor het DNA van de gemeente. Via ‘schatkisten’, die worden verdeeld over de kernen  Dalfsen, Nieuwleusen, Hoonhorst, Lemelerveld en Oudleusen, wordt geïnventariseerd welke verhalen en objecten geschikt zijn om de geschiedenis van de gemeente te vertellen en via tentoonstellingen zichtbaar te maken.

 

 

Foto:

Moment tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Goed veur de dag komen’, die nu in museum Palthehof te zien is, en ook tijdens de Open Monumentendag (Foto: Historische vereniging ‘Ni’jluusn van Vrogger).

 

Foto's bij dit bericht: