Nieuwjaarsduik in een overstromende Vecht

DALFSEN/NIEUWLEUSEN – Zowel in Dalfsen als in Nieuwleusen waagden vele durfals zich in het koude water tijdens de Nieuwjaarsduik voor het goede doel.
De vierde editie van ‘ALS Dalfsen duikt’ leverde dit jaar meer geld voor ALS op dan vorig jaar. Het aantal deelnemers lag met 80 personen iets lager dan de vorige keer. Zij doken de Vecht in en de totale opbrengst werd ruim 3.800 euro.

Maar het werd geen duik vanaf het strandje Bellingeweer. Het water kwam de hele Nieuwjaarsdag steeds hoger. Verschillende afzethekken kwamen half onder water te staan, waardoor de deelnemers halverwege de dijkhelling al het water in moesten. Dit gebeurde allemaal zonder ongelukken.
Het zat op meerdere fronten niet mee in Dalfsen: de harde wind zorgde ’s morgens voor een kapotte tent, een tent die bedoeld was om zich te kunnen omkleden. De deelnemers losten dit op door zich in de tent op de dijk om te kleden of ze deden dat in het clubgebouw van de Stokvisdennen.
Henk Borgmeijer deed dit jaar voor de eerste keer als speaker mee en interviewde diverse bezoekers en deelnemers. Ina Linthorst zorgde er met een stevige warming-up voor dat de deelnemers goed opgewarmd het koude Vechtwater indoken. Ook dit jaar was de oudste deelnemer mevrouw Kingma die met een team van zes familieleden meedeed.
Ook wethouder Jan Uitslag ging het water in, want hij bleek stevig gesponsord met 500 euro. Verrassend was de aanwezigheid van collega-wethouder Ruud van Leeuwen, die geen ruchtbaarheid had gegeven aan zijn deelname, maar wel het water in ging. Meerdere deelnemers hadden zich laten sponseren voor het goede doel. Drie jonge meiden hadden oliebollen verkocht en namen hun opbrengst van ruim 112,50 mee naar de dijk. Jan Ardesch spande ook dit jaar de kroon door met zijn individuele sponsoractie ruim 700 euro op te halen.
In Nieuwleusen was de opbrengst bestemd voor de hulpverlening aan Medgidia, de stad in het oosten van Roemenië. Hiervoor doken op Nieuwjaarsdag 34 mensen het koude water in, met een totale opbrengst van zo’n drieduizend euro aan sponsorgeld. Dit geld is bedoeld om kinderen uit achterstandsbuurten in Medgidia een week lang een onbezorgde vakantie te gunnen. Een groep jongeren uit Nieuwleusen reist hiervoor deze zomer weer af naar de Roemeense plaats.

+ 2 foto’s, 1 van Dalfsen en 1 van Nieuwleusen.

Foto's bij dit bericht: