Navigate North ‘onbeschrijfelijke ervaring’ voor chauffeurs uit Balkbrug

BALKBRUG – Tussen Moermansk en Balkbrug liggen ruim 7000 kilometer. Tenminste voor de vier teams uit Balkbrug en omgeving die meededen aan Navigate North. Een team bestaat uit twee chauffeurs en een auto. Het primaire doel is om de ideale rit te rijden, niet de snelste. Het spektakel vond plaats van 20 tot en met 27 januari.

Uit Balkbrug en omgeving deden mee: team Jansen-Bakker (Hans Jansen en Wim de Pruis), de WHW Cruisers (Frank Lip en Henk Compagner), K & K (Klaas Engel en Cees Zandbergen) en Heetebrij BV (Henri Heetebrij en Jacco Heetebrij). “We waren zeven volle dagen aangewezen op onze auto’s. Die moesten perfect zijn”, vertelt Hans Jansen. “Daarom werden de bolides voorzien van extra verlichting, speciale winterbanden van Nokian, olie die niet bevriest bij extreem lage temperaturen, een extra kachel en een satellietsysteem. Dat laatste voor de veiligheid én contact met het thuisfront.”

‘Een onbeschrijfelijke ervaring’ noemen de chauffeurs Navigate North 2018. “Onbeschrijfelijk, dat rijden in de sneeuw, op die gladde wegen in volstrekte eenzaamheid. Fantastisch!” Frank Lip van de WHW Cruisers is in gedachten heel even weer terug in het ruige landschap van Rusland. De deelnemers werden door de organisatie van locatie naar locatie gestuurd. Onderweg waren punten te verdienen door alternatieve routes te nemen. Als men maar binnen de tijd bleef en zich aan de maximale (lokale) snelheid hield.

Henk Compagner, ook van de WHW Cruisers: “Wij zijn van nature fanatiek, maar wij hebben tijdens deze tocht vooral onze ogen de kost gegeven. Wat een schitterende natuur hebben we gezien. Dat was belangrijker dan het top drie-klassement.”

De route liep globaal van Bremen naar Kopenhagen en van Stockholm richting Moermansk en via het Nokian testcentrum ‘White Hell’ in Ivalo, Lapland, naar Flensburg. Wim de Pruis: “De chauffeurs kregen de ultieme test te doorstaan, gladde en onbekende wegen. Extreem lage temperaturen van soms wel -36 graden. Maar kreeg er iemand pech dan stonden we allemaal voor elkaar klaar.

De heren zijn het er over eens: “Dit smaakt naar meer!”

 

Foto's bij dit bericht: