Foto: Molen Massier in Nieuwleusen, uit het archief.

Massier Diervoeders Nieuwleusen viert 125-jarig bestaan

NIEUWLEUSEN - Massier Diervoeders in Nieuwleusen viert op zaterdag 12 mei het 125-jarig bestaan van de onderneming. Dat gebeurt gelijktijdig met de Nationale Molendag en de traditionele Meimarkt, die op die dag rond Molen Massier plaatsvindt.

Het jubileum wordt teruggerekend vanaf het moment dat Jan Massier, de overgrootvader van de huidige eigenaren André en Ivonne Massier, de in 1861 gebouwde molen aan de Veldweg aankocht. Dat gebeurde in 1893. “De boerderij maakte toen deel uit van de overeenkomst”, weet André. “Toen mijn opa Wolter Massier het bedrijf voortzette, ging een andere zoon verder met de boerderij.” Later zette Wolters zoon Jan het molenbedrijf voort en inmiddels vormt André de vierde generatie Massier die se scepter zwaait over het bedrijf.

Al is er wel heel veel veranderd in die 125 jaar. “In de begintijd maalde de molen voornamelijk graan, dat de boeren aanvoerden en weer mee naar huis namen. Je was afhankelijk van de wind; soms waaide het drie dagen achtereen niet en soms moest je je bed uit omdat het ’s nachts begon te waaien”, schetst André het tijdsbeeld. Later maalde de molen elektrisch en bediende aldus vee kleine boeren. Met de opkomst van grote bedrijven en verdergaande specialisatie werd het steeds moeilijker om de molen economisch ‘in de benen’ te houden. Hij werd nog wel gemoderniseerd, maar raakte toch geleidelijk onttakeld: in 1963 werden de wieken eraf gehaald en in de jaren zeventig viel hij definitief stil.

De eerste pogingen om de molen in oude luister te herstellen, dateren al van eind jaren tachtig, maar het succes kwam pas na de eeuwwisseling, toen een groep initiatiefnemers met hulp van de gemeente Dalfsen – die het project ondersteunde vanuit de WAVIN-gelden – de restauratie vanaf 2006 definitief in gang zette. Sinds 2008 is de molen weer draai- en maalvaardig.

Speciaalzaak
Het bedrijf Massier veranderde ondertussen mee. Van een specialist in diervoeders groeide het bedrijf uit tot een breed gesorteerde speciaalzaak. “Ik zag steeds meer hobbyisten in het buitengebied en zag kansen voor een winkel met een veel breder publiek”, aldus André. “Boeren kregen ook een breder assortiment aan producten, die we allemaal kunnen leveren waaronder mengvoer, kunstmest, zaaizaden, plastic en diverse winkelartikelen.” De winkel werd er enkele malen voor verbouwd en uitgebreid en is eigenlijk los komen te staan van de molen. Maar de molen is en blijft onverbrekelijk verbonden aan de historie en de onderneming van Massier Diervoeders. “Daarnaast blijf je altijd afhankelijk van goede mensen in de winkel. Ik heb mijn medewerkers altijd zorgvuldig geselecteerd op vakkennis en klantvriendelijkheid. Er staat een goed team en het gaat goed met de zaak. We mogen echt niet mopperen.”

Feestelijke dag
Het 125-jarig bestaan wordt op zaterdag 12 mei gevierd met een feestelijke dag in combinatie met de Meimarkt. Het gedeelte achter de winkel is van 10.00 tot 16.00 uur bestemd voor de jubileumactiviteiten: koemelken, een rodeostier, schminken van de kinderen, ritjes met paard en wagens, een springkussen, allerlei lekkernijen, productenstands van leveranciers en wedstrijden waarmee leuke prijzen gewonnen kunnen worden. Daarnaast wordt op veel artikelen een korting van 12,5 procent geboden en zijn er talloze andere aanbiedingen.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency