Kleurrijk Living Village Festival gaat misschien niet verloren voor Dalfsen

DALFSEN – Met meer dan vijfduizend bezoekers is het Living Village Festival opnieuw een bijzonder evenement geworden. Al was het maar omdat Dalfsen een week lang bezocht werd door mensen vanuit de hele wereld. Vaak kleurrijk uitgedoste bezoekers, die ook in het straatbeeld van het dorp gemakkelijk herkenbaar waren.

Initiatiefnemers Bob en Cathelijne Radstake kijken tevreden terug op de tweede editie van het bijzondere festival langs de boorden van de Vecht. Meer nog dan vorig jaar was het een krachttoer voor de organisatoren, omdat de toegenomen grootte allerlei extra veiligheidsmaatregelen – en dus investeringen – vereiste. Zo bleken geblindeerde hekken rond het kilometers lange terrein een noodzaak voor wat in de vergunningsvoorschriften wordt aangeduid als zogeheten categorie-C evenementen. “De regelgeving heeft ons alles bij elkaar wel 50.000 euro gekost”, weet Bob Radstake.

Toch is hij tevreden: “We hebben grote stappen gezet: veel geleerd en kunnen toepassen. We zijn op alle fronten gegroeid, het was beter geprogrammeerd en georganiseerd.” Het festival wil een toonbeeld zijn van alternatief leven, met bijvoorbeeld eco-villages en ‘tiny houses’, allemaal gemaakt van natuurlijke materialen, maar ook informatie over ‘home schooling’ en ‘democratisch onderwijs’. Daarnaast waren er workshops en vele muzikale optredens.

‘Levend dorp’
De informatie, maar ook de opbrengst, moet bijdragen aan de droom van Bob en Cathelijne Radstake: een ‘levend dorp’ realiseren, waar mensen volledig zelfvoorzienend kunnen wonen op een door hen aangekocht stuk grond. Dat lijkt in Dalfsen vanwege de regelgeving niet te lukken. Sterker nog: ze moeten per 1 juli op zoek naar een andere woning, omdat de gemeente heeft aangekondigd vanaf die datum te gaan handhaven op de verboden permanente bewoning van hun natuurlijke onderkomen in een bosje aan de Zuidelijke Vechtdijk.

Radstake neemt dat de gemeente niet kwalijk: “We hebben altijd geweten dat dit een tijdelijke plek voor ons was. Volgens de huidige regels kan het nu eenmaal niet. Ik snap dat best.” In hun zoektocht naar alternatieven hebben ze het plan opgevat om een heus kerkgenootschap op te richten, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. “Het is niet bedoeld om rebels te doen. Volgens de voorschriften gaan we openbare diensten houden, maar het gaat ons er niet om om zoveel mogelijk volgelingen te krijgen. Het is een opening in de wet om onze droom te kunnen realiseren Als kerkgenootschap kun je gemakkelijker afwijken van de bouwregels en je vrijer bewegen.”

Bedevaart
Vandaar dat het echtpaar nu op ‘bedevaartstocht’ gaat met een eigenhandig verbouwde bus, die in alles het idee van de ‘Living Village’ uitstraalt. Op 8 of 9 juli vertrekken ze, op zoek naar een gemeente en investeerders die open staan voor hun ideeën. “We maken eerst nog een soort afscheidsrondje door Dalfsen, als bedankje. Want we merken ook dat we na zeven jaar meer ingang krijgen, dat sommige inwoners er meer open voor staan.”

Hij sluit dan ook niet uit dat een derde editie van het Living Village Festival alsnog in Dalfsen plaatsvindt. “Het is niet heel waarschijnlijk, maar het zou kunnen. Alles is afhankelijk van de ontwikkelingen van het komende jaar. Als we elders een geschikt terrein vinden, gebeurt het daar. Maar in Dalfsen hebben we, ook bij de omgeving en het gemeentebestuur, goodwill gekweekt en laten zien dat we het organisatorisch aankunnen.” RTV Oost gaat het echtpaar van week tot week volgen op hun pelgrimstocht.

Foto: De tweede editie van het Living Village Festival in Dalfsen

 

 

 

Foto's bij dit bericht: