Johannes Grotenhuis viert honderdste verjaardag in Dalfsen

DALFSEN – Johannes Grotenhuis vierde donderdag zijn honderdste verjaardag. De eeuweling kwam ter wereld op een boerderij in Wijhe, als jongste zoon in een gezin van elf kinderen. Na de lagere school ging hij naar de Mulo en maakte zijn huiswerk bij kaarslicht en petroleumlicht. In Zwolle volgde hij een cursus boekhouden.

Werken bij de bank
Grotenhuis ging als boekhouder aan het werk in de buurtschap Hoorn bij Heerde en later werd hij bankier in Hasselt en kassier, bankier en later directeur van de Raiffeissenbank in Oene tot hij 65 was. Zaterdags ging de stofjas aan en verbrandde hij de geheime stukken van de bank op de aardappelakker van de buurman. Zijn eerste vrouw Rina Hulsbergen overleed al in 1972 op 54-jarige leeftijd. Later hertrouwde hij met Eva Stomhorst en na zijn pensioen gingen ze in Lemmer wonen. Zij overleed in 2002.

Autorijden en sporten
Autorijden was Grotenhuis’ grootste hobby, als hij niet in slaap kon komen, suste hij zich in slaap door een stuk te rijden in gedachten. Op 95-jarige leeftijd werd zijn rijbewijs nog verlengd. Hij was verder heel sportief, badmintonde op zijn tachtigste nog wekelijks met ‘jonge vrouwen’ – die waren al 50. Schaatsen deed hij ook, hij brak een keer zijn rechterpols. Maar hij oefende net zo lang met links het tafeltennissen, totdat hij weer de jeugd kon verslaan. De jubilaris zwom elke zaterdag in het IJsselmeer. Verder was Grotenhuis muzikaal, speelde mondharmonica en zong bij het Lemster koor.

Naar Dalfsen
Omdat Grotenhuis wat meer zorg nodig had, is hij in 2015 in woonzorgcentrum Rosengaerde komen wonen, dichtbij zoon Bertus die in Oudleusen woont. Hij staat in Rosengaerde bekend als een vrolijke man en staat zelfs op de voorpagina van de website, als reclame voor het huis.
Grotenhuis is vader van twee zonen en zijn tweede vrouw had twee zonen en een dochter. Er zijn negen kleinkinderen en vijftien achterkleinkinderen. De vorige week, zo’n honderd jaar nadat Grotenhuis het levenslicht zag, is er nog een achterkleinkind geboren en naar hem vernoemd: Tom Berend Johannes.

Johannes Grotenhuis met zijn ena jongste achterkleinkind Anna Grotenhuis tijdens het feestje voor zijn 100e verjaardag.

Foto's bij dit bericht: