Eerste Union Retrotoertocht tijdens Sallandse Heuvelentocht

NIEUWLEUSEN – De eerste Union retrotoertocht telde zaterdag 21 deelnemers en perfect fietsweer. Toerclub Nieuwleusen, Museum Palthehof en Hans Kruse en Bart Langerwerf van www.Retrokoers organiseerden deze Retrotoertocht. Deze volgde de 50 km. route van de Sallandse Heuvelentocht, die tegelijkertijd verreden werd.

Iedereen die in het bezit was van een vintage Union racefiets, zoals een Union Sakai of Sapporro,  kon meedoen, maar ook andere merken waren welkom. Klaas Hekman uit Nieuwleusen – maar woont in Balkbrug – was met 80 jaar de oudste deelnemer van de Retrotoertocht en Joris Kruse uit Rotterdam met 14 jaar de jongste. Vadim Markolov uit Oekraïne, wonend in Eindhoven, was het verste van huis.

De retrofietsers startten bij museum Palthehof. Ze hadden hun 50 kilometer een half uur sneller gefietst dan het snelste tijdschema – al was deelname belangrijker dan snelheid. Natuurlijk keken ze nog even bij de voormalige Union fabriek. Eén lekke band was de grootste pech die de Union-ploeg trof. Na afloop bezichtigden de fietsers de Union collectie in het museum Palthehof.

Aan de Sallandse Heuvelentocht deden 225 wielrenners mee en de tocht telde drie afstanden, van 50, 80 en 120 km. “Het was een mooie combinatie van beide evenementen,” zegt Henk Middeljans van de Toerclub Nieuwleusen. “Zeker voor herhaling vatbaar. Men vindt het een prachtig gebied om te fietsen en de routes zijn goed gepijld.”

Klik op de link voor de filmimpressie van Joop Koopman van de tocht.

Foto’s: de retro-renners bij de Union-fabriek. Foto: Joop Koopman.
De renners vertrokken vanaf Museum Palthehof. Foto: Tineke Boessenkool.

 

 

 

 

Foto's bij dit bericht: