Documentaire Zoals Wij over Dalfsen wint prijs ‘beste script’ op festival in Amerika

DALFSEN – De documentaire Zoals Wij heeft op een filmfestival in Amerika gewonnen in de categorie ‘beste script’ en een top 3 klassering in de categorie ‘inspiratie’. De winnaar van het festival werd maandagnacht (Nederlandse tijd) bekend gemaakt.

In aanwezigheid van makers Merel ten Elzen en Hans Dirven van Loveland FP, bekeken betrokkenen zaterdagavond de documentaire Just Like Us (Zoals Wij) in De Stoomfabriek in Dalfsen. De film over het project de Schat van Dalfsen werd op datzelfde moment vertoond op het ‘The Archaeology Channel Filmfestival’ (TAC) in Eugene, Oregon in Amerika.

Er was een live-verbinding met Jarno Doornewaard van de gemeente Dalfsen en archeoloog Niels Bouma in Amerika, die beiden aanwezig waren op het festival. De documentaire over Dalfsen is met 28 andere films geselecteerd uit 800 films. Na de vertoning van de documentaire vroeg een Amerikaanse bezoeker aan Bouma: “Waar kunnen we de film kopen?” Doornewaard gaf aan dat de kijkers de film heel bijzonder vonden. Een bezoeker zei in beeld dat de menselijke betrekkingen zo mooi in beeld waren gebracht. Dat mensen ervaringen delen, ze waren verdrietig bij de begrafenis en tegelijkertijd was het ook een viering van het leven.

De komende tijd komen de opgravingen nog op verschillende manieren in beeld. De oude weg die is gevonden, zal centraal terugkeren in de wijk, zodat men later kan zien wat voor bijzonders er is gebeurd. Toeristische ondernemers hebben samen met Deltion-studenten gimmicks bedacht. Op een conferentie van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) zal Dalfsen delen welke lessen zijn geleerd uit de opgravingen. In 2020 is er een (reizende) expositie in het Drents Museum in Assen, die naar meerdere landen gaat, waaronder Canada.

Foto: Jarno Doornewaard tijdens de rechtstreekse verbinding met Oregon in Amerika. Op de voorgrond cultuurmakelaar Renée Nieuwenstein die de presentatie deed.

 

Foto's bij dit bericht: