Dalfsen wint VluchtelingenWerkAward

AMSTERDAM/DALFSEN – Wethouder Jan Uitslag van Dalfsen heeft vanmiddag (donderdag) de VluchtelingenWerkAward in ontvangst genomen in Amsterdam. Gemeente Dalfsen won de award in de categorie ‘Beste gemeente’ vanwege haar vernieuwende aanpak op het gebied van integratie van vluchtelingen.

Op de nieuwjaarsreceptie van VluchtelingenWerk Nederland werden de awards voor de vijfde keer uitgereikt. VluchtelingenWerk wil met de awards aandacht vragen voor krachtige voorbeelden die bijdragen aan een succesvolle deelname van vluchtelingen aan onze samenleving.

Thuis in Dalfsen
Bijzonder is dat de gemeente Dalfsen vluchtelingen en haar inwoners betrekt bij het vaststellen en uitvoeren van het beleid. Met name het gegeven dat vluchtelingen ‘aan de voorkant’ worden betrokken, onderscheidt Dalfsen van andere gemeenten. De gemeente werkt met diverse partijen samen om de integratie zo snel mogelijk te laten verlopen. Het werkplan ’Thuis in Dalfsen’ is een mooi voorbeeld van hoe het bundelen van krachten bijdraagt aan een snelle integratie met actieve participatie van vluchtelingen waarbij de lijnen kort blijven. Hiervoor is een duidelijke lange termijn visie, maar tegelijkertijd wordt vrijwel elk probleem, hoe klein ook, aangepakt. De gemeente, haar inwoners en de betrokken organisaties zetten zich niet alleen uitzonderlijk in voor het creëren van draagvlak binnen hun gemeente, maar hebben ook oog voor de mening en visie van de vluchteling. Daarmee is het een groot voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland, aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, namens de jury.

Over de VluchtelingenWerkAwards
Er zijn drie categorieën bij de VluchtelingenWerk Awards: naast ‘Beste gemeente zijn dat ‘Beste bedrijf´ – dit jaar gewonnen door Jumbo van Oppen in Geleen – en ‘Doorzetter’ voor de Heemsteedse Sherifa Zaiyat uit Syrië. De andere finalisten in de categorie ‘Beste gemeente’ waren de gemeentes Eindhoven, Sudwest Fryslan en Utrecht. “Ik ben er trots op dat deze VluchtelingenWerkAwards winnaars hebben opgeleverd die laten zien dat integratie daadwerkelijk van twee kanten komt; vanuit vluchtelingen én vanuit de samenleving. Samen investeren in een goede start leidt tot nieuwe Nederlanders die hun leven hier tot een succes kunnen maken. Daar hebben zij, maar ook de samenleving als geheel baat bij”, aldus Manson.

Dorine Manson en wethouder Jan Uitslag met de award. Foto: Klaas Fopma.

 

Foto's bij dit bericht: