Dalfsen steunt Hardenberg in verzet tegen gaswinning

DALFSEN – Dalfsen is bereid Hardenberg te steunen in zijn verzet tegen de mogelijke gaswinning door de NAM op grondgebied van laatstgenoemde gemeente. Burgemeester en wethouders hebben zich per brief solidair verklaard.

B&W zeggen de berichtgeving over de kwestie ‘met argusogen’ te volgen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is voornemens om de gaswinning bij Hardenberg met 13 jaar te verlengen, mede omdat men in Groningen een flinke stap terug zal moeten doen. “We zijn geschrokken van dit voornemen”, zegt wethouder Ruud van Leeuwen. “Hoewel de NAM uitsluit dat er in het Vechtdal ‘Groningse toestanden’ zullen ontstaan, maken we ons toch zorgen. We hebben geen harde garanties dat er bijvoorbeeld aan de rand van Dalfsen of in Ommen toch schade ontstaat als gevolg van de gaswinning. Dit gaat ons binnen het Vechtdal allemaal aan.”

Daarnaast vreest de wethouder voor een toename aan gaswinning in onder andere Hardenberg, als in Groningen de gaskraan verder dichtgedraaid wordt. “De NAM zal toch aan haar verplichtingen moeten voldoen aan bijvoorbeeld het buitenland. Als in Groningen de gaskraan langzaam wordt dichtgedraaid, dan vrees ik voor een toename aan gaswinning elders.”

Wethouder Ruud van Leeuwen. Foto: Marcel van Saltbommel.

Foto's bij dit bericht: