Belsenspan trekt mallejan voort op voorplein kasteel Rechteren

DALFSEN – Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 8 september, worden dit jaar in Dalfsen enkele spectaculaire shows gegeven op en rond kasteel Rechteren. De familie Hulsman verzorgt er enkele shows met een Belsenspan en een zogeheten mallejan, een trekwagen voor bomentransport.

Dat werktuig werd recentelijk ‘herontdekt’ op het landgoed van kasteel Rechteren. “We hoorden dat er op het landgoed nog zo’n mallejan zou moeten zijn”, vertelt Henk van der Beeke, bestuurslid van de Historische Kring Dalfsen, die in samenspraak met graaf Christiaan van Rechteren het initiatief nam tot de shows van komende zaterdag. “In eerste instantie wilden we die gebruiken voor het transport waarop de DNA-kist van Dalfsen vervoerd kon worden. Maar zover kwam het niet, want het duurde nog een tijdje voordat de bomentransportwagen werd gelokaliseerd. Hij bleek uiteindelijk in een oude schuur te staan, helemaal onder het stof en in vervallen staat.” De antieke mallejan, die sinds de jaren vijftig niet meer was gebruikt, werd opgeknapt en wordt nu ingezet voor de demonstratie.

Daarvoor werd een betrouwbaar paardenspan gevonden: een zogeheten Belsenspan van Jan en Marietje Hulsman van de Vennenbergweg. Ze hebben elf van deze Belgische trekpaarden, die opvallen door hun krachtige, maar gedrongen lichaam. “Het zijn rustige, betrouwbare en vriendelijke dieren”, weet Hulsman. Heel geschikt dus voor het tafereel dat volgende week zaterdag, tijdens Open Monumentendag, op gezette tijden te zien is op het voorplein van kasteel Rechteren. Zowel Jan Hulsman als Johan Dankelman zijn de menners.

De kernen Hessum, Vennenberg en Rechteren, en Hoonhorst staan dit jaar centraal tijdens Open Monumentendag. De fietsroute van Proef Dalfsen voert onder meer langs deze kernen, waar extra activiteiten zijn georganiseerd.

Foto: Carolien Prins van Historische Kring Dalfsen.

 

 

Foto's bij dit bericht: