Agnieten College: preventie tegen overlast vuurwerk

NIEUWLEUSEN – Het Agnieten College, politie en het jongerenwerk zetten in op preventie voor het tegengaan van vuurwerkoverlast en het te vroeg afsteken van vuurwerk.

Vroegtijdig signaleren
Donderdag zijn de kluisjes op school gecontroleerd en daarnaast gaat het jongerenwerk de straat op om met jongeren in gesprek te gaan over vuurwerk. Veel jongeren steken eerder vuurwerk af dan mag of kopen illegaal vuurwerk. Jongerenwerkers en jeugdagenten hopen door vroegtijdige signalering en in gesprek gaan met jongeren hen te laten nadenken over de risico’s die ze nemen. Vaak worden jongeren die de fout ingaan met vuurwerk voor een taakstraf verwezen naar Halt.

Sancties uitdelen
Scholen kunnen daarnaast zelf sancties uitdelen, bijvoorbeeld het innemen van vuurwerk. Dat laatste was bij het Agnieten College niet aan de orde, op wat kleine rotjes en knalerwten na. Iedere leerling kreeg na goedkeuring van het kluisje een vuurwerklont mee die ze kunnen gebruiken tijdens Oudejaarsdag. Een aansteeklont is veiliger om te gebruiken dan bijvoorbeeld lucifers of een aansteker. Een aansteeklont blijft lang branden en hoef je niet steeds opnieuw aan te steken. Omdat er geen vlam is, kan het ook niet gebeuren dat je het vuurwerklontje per ongeluk in het midden aansteekt. Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

Foto: het Agnieten College, politie en jongerenwerk zetten in op preventie tegen vuurwerkoverlast.

Foto's bij dit bericht: